OĽaNO ocení lekárku, ktorá upozornila na bielenie chorobopisu v Nitre

NETKY.SK • 25 Február 2014, 07:56 • 2 min
OĽaNO ocení lekárku, ktorá upozornila na bielenie chorobopisu v Nitre

BRATISLAVA - Lekárka Zuzana Pechočiaková, ktorá poukázala na bielenie zdravotných kariet pacientov v Nitre a svojím odborným a ľudským postojom dôstojne reprezentuje morálny rozmer svojho povolania, si z rúk poslancov za OĽaNO v stredu prevezme Rad Ďurka Langsfelda za boj proti korupcii.

slovakia

left justify in out

Ocenením pod názvom Spájame statočných vzdávajú obyčajní ľudia hold odvahe a občianskej statočnosti. Súčasťou programu v Štúdiu Divadla Andreja Bagara bude aj divadelná hra Louisa-Benoita Picarda a Friedricha Schillera: Parazit - umenie preraziť. Podujatie sa koná pod záštitou podpredsedníčky parlamentu a poslankyne za OĽaNO Eriky Jurinovej.

 

Lekárka Zuzana Pechočiaková z Fakultnej nemocnice Nitra upozornila na bielenie chorobopisu novorodenca. Bývalá primárka s dlhoročnou praxou bola neskôr presunutá z lôžkového oddelenia na príjmovú ambulanciu, vysťahovali ju z lekárskej izby, na ktorej vymenili zámok, okresali jej ordinačné hodiny na detskej reumatologickej ambulancii a odobrali jej osobný príplatok. "Na prelome mesiacov máj - jún 2013 som na kliniku prijala malého Miška, v ktorého príjmovej správe boli dôležité medicínske údaje o jeho zdravotnom stave. Pán primár si pri podpisovaní chorobopisov všimol, že v príjmovej správe sú zabielené podstatné údaje týkajúce sa zdravotného stavu dieťaťa. Na základe danej skutočnosti som listom upozornila riaditeľa fakultnej nemocnice, že v zdravotnej dokumentácii došlo k zabieleniu podstatných údajov o zdravotnom stave dieťaťa neznámou osobou a požiadala som ho o prešetrenie," hovorí o prípade nitrianska lekárka. Údaje na karte zabielila prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu FN Nitra Alena Ďurišová. Potvrdila to i kontrola ministerstva zdravotníctva. Ďurišová po medializácii prípadu prišla postupne o post námestníčky riaditeľa a neskôr aj o funkciu prednostky kliniky. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký, ktorý je zároveň poslancom parlamentu za vládny Smer-SD, sa Ďurišovej pôvodne zastával a tvrdil, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Neskôr ju odvolal s odôvodnením, že zistil, že ho „od začiatku svojimi vyjadreniami klamala". "Riaditeľ nemocnice, napriek tomu, že bol plne informovaný o danej skutočnosti, médiám tvrdil, že žiadne bielenie nebolo, že boli doplnené iba nejaké slová, ministerstvo zdravotníctva, taktiež plne informované, v novinách uviedlo, že lekárka nehovorí pravdu. V podstate až na tlak médií a po vystúpení rodičov dieťaťa riaditeľ nemocnice uvádza, že prednostkou kliniky bol klamaný," priblížila Zuzana Pechočiaková. 

 

Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a tiež nitrianska okresná prokuratúra. Zákon hovorí o tom, že opravu zápisu môže vykonať len zdravotnícky pracovník, ktorý vykonal pôvodný zápis a pôvodný zápis musí zostať čitateľný. 

 

OĽaNO už Rad Ďurka Langsfelda za boj proti korupcii udelilo napríklad učiteľovi Otovi Žarnayovi, ktorý upozorňoval na nehospodárne nakladanie s financiami na Obchodnej akadémii na Polárnej ulici v Košiciach alebo kontrolórke Ľubici Lapinovej, ktorá poukázala na netransparentné postupy v Národnom lesníckom centre (NLC) vo Zvolene. Obaja po nahlásení podozrivých aktivít prišli o prácu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona