OĽaNO-NOVA žiada, aby bolo trestné aj nelegálne zamestnávanie občanov SR

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 13:04 • 2 min
OĽaNO-NOVA žiada, aby bolo trestné aj nelegálne zamestnávanie občanov SR

BRATISLAVA - Súčasná legislatíva nepozná trestný čin nelegálneho zamestnávania občanov SR a trestá len čierne zamestnávanie cudzích štátnych príslušníkov. Zmeniť to chcú poslanci OĽaNO-NOVA Ján Marosz a Eduard Heger návrhom novely Trestného zákona, ktorú predložili na májovú schôdzu NR SR.

slovakia

left justify in out

"Minulý rok v decembri sme na tlačových konferenciách za účasti zamestnancov, ktorí pracovali na výstavbe diaľnic, ukázali, že títo ľudia napriek tomu, že odvádzali dobrú prácu, nedostali zaslúžene zaplatené a pracovné zmluvy nevideli. Zistili sme, že tento problém sa dotýka mnohých, lebo v našej legislatíve ani nepoznáme trestný čin nelegálneho zamestnávania občanov SR," vysvetlil Marosz.

 

Podľa jeho slov keď niekto nelegálne zamestnáva Ukrajincov či Rumunov, môže páchať trestný čin. "Ale až tisíce občanov SR nevideli pracovné zmluvy a boli len 'kešovaní'. A tento zákon ich má chrániť," podotkol Marosz.

 

Hlavným cieľom ich návrhu je preto zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti voči tomu zamestnávateľovi, ktorý využíva závislú prácu fyzickej osoby bez založenia pracovnoprávneho vzťahu, a to rozšírením skutkovej podstaty trestného činu neoprávneného zamestnávania. Ak by bol zamestnávateľ za 24 mesiacov prichytený pri takomto konaní dvakrát, hrozil by mu trest až dva roky vo väzení.

 

"Novela Trestného zákona má pôsobiť preventívne, aby si štát a rôzni zamestnávatelia uvedomili, že je potrebné riadne sa postarať o svojich zamestnancov. Aby tí poslední, ktorí betónujú v daždi a mraze, boli reálne chránení," uzavrel Marosz.

 

Heger je presvedčený, že ilegálna práca deformuje podnikateľské prostredie. "Je to rakovina, ktorej bežný poctivý podnikateľ nedokáže konkurovať. Preto ju treba vyhubiť. Pri ilegálnom zamestnávaní ide hlavne o nedôstojné zaobchádzanie s človekom, lebo mu zamestnávateľ upiera práva, ktoré by mu vyplývali, ak by mal zmluvu," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona