OĽaNO-NOVA protestuje proti financovaniu potratov v chudobných krajinách

NETKY.SK • 27 Február 2017, 15:30 • 2 min
OĽaNO-NOVA protestuje proti financovaniu potratov v chudobných krajinách

BRATISLAVA - Poslanci konzervatívnej platformy hnutia OĽaNO-NOVA dôrazne protestujú proti tomu, aby sa finančné zdroje Slovenska využívali na financovanie potratov v chudobných krajinách.

slovakia

left justify in out

Reagujú tak na výzvu Európskeho parlamentu smerom k členským štátom, aby výrazne zvýšili financovanie do oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a zriadili medzinárodný fond, z ktorého by sa financovali okrem iného aj potraty.

 

"Rozvojové krajiny majú predsa oveľa závažnejšie problémy - zlý prístup k pitnej vode, extrémna chudoba, zlá alebo neexistujúca zdravotná starostlivosť, nedostatočná možnosť získania vzdelania, zlyhávajúci štát. Rozvojová pomoc by sa v prvom rade mala využívať na vyriešenie základných problémov krajiny a zlepšenie životnej úrovne obyvateľstva, nie na vykonávanie potratov," uviedla poslankyňa Anna Verešová s tým, že SR a jej občania dlhodobo a významne podporujú rozvojové krajiny cez rôzne humanitárne zbierky v boji proti chudobe.

 

Verešová dodala, že v tejto veci bude interpelovať ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD), aby verejnosť informoval, aký postoj presadzuje za Slovenskú republiku v Európskej únii a či budú peniaze slovenských daňových poplatníkov používané na financovanie takej rozvojovej pomoci, ktorá by viedla k vykonávaniu potratov či nútenej sterilizácii.

 

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA Richard Vašečka zároveň vyzval slovenskú vládu, aby presadzovala v EÚ zákaz financovania organizácií, ktoré v rozvojových krajinách pomáhajú s kontrolou pôrodnosti prostredníctvom nútených sterilizácií, vykonania a propagácie umelého potratu.

 

Podľa OĽaNO-NOVA do spomínaného fondu by mali prispievať členské štáty, pričom zvýšenie prostriedkov z rozpočtu štátov EÚ by malo nahradiť nedostatok finančných prostriedkov, ktorý vznikol v dôsledku krokov vlády Donalda Trumpa. "USA totiž prestali z federálneho rozpočtu financovať organizácie, ktoré v rozvojových krajinách vykonávajú potraty. Proti uvedenému odporúčaniu hlasoval europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO-NOVA), ale odporúčanie bolo napriek tomu schválené Európskym parlamentom," dodali Obyčajní.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies