OĽaNO-NOVA Navrhuje zaviesť povinnosť zverejňovať zmluvy aj s prílohami

NETKY.SK • 10 Jún 2016, 11:26 • 2 min
OĽaNO-NOVA Navrhuje zaviesť povinnosť zverejňovať zmluvy aj s prílohami

BRATISLAVA - Rozšíriť okruh povinných osôb, ktoré musia zverejňovať zmluvy na základe infozákona a zaviesť povinnosť zverejňovať zmluvy aj s prílohami. To je podstata návrhu novely zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorý na júnovú schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci OĽaNO-NOVA.

slovakia

left justify in out

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) na dnešnej tlačovej konferencii uviedla príklad, kedy štát založí firmu A a vlastní v nej 100 percent. "Firma A si potom založí firmu B a aj v nej má štát 100 percent. Štát musí povinne zverejňovať informácie, a teda aj firmy A a B. Ak si ale spoločnosti A a B založia firmu C, tu štát podľa súčasnej legislatívy nevlastní nič a C nemusí nič zverejňovať. Takýchto firiem je mnoho," povedala Remišová.

 

Podľa jej slov napríklad ministerstvo financií založilo Slovenskú záručnú a rozvojovú banku, a.s., a tá založila SZRB Asset Management, a.s. "Tieto spoločnosti spolu vlastnia eseročku Slovenský záručný a rozvojový fond, o ktorého hospodárení nevieme nič," zdôraznila Remišová.

 

Nejaké informácie podľa jej slov sú z obdobia, kedy túto firmu ako organizačný nástroj využíval Európsky investičný fond založený Európskou investičnou bankou. "Tak napríklad vieme, že v tom čase Slovenský záručný a rozvojový fond platil za hodinu právnych služieb 180 až 540 eur. Zaujímalo by ma, koľko platí za právne služby dnes, ale fond nie je povinná osoba a nemusí nič zverejňovať," uviedla Remišová.

 

Poslankyňu by tiež zaujímalo, ako stráži naše peniaze v dozornej rade firmy Slovak Investment Holding, a.s., bývalý minister hospodárstva Pavol Pavlis. "Túto spoločnosť tiež plne vlastní Slovenská záručná a rozvojová banka a tú zase ministerstvo financií, ale o tom, ako nakladá s verejnými zdrojmi, sa veľa nedozvieme," povedala.

OĽaNO-NOVA preto navrhuje rozšíriť okruh povinných osôb tak, aby sme sa dozvedeli, ako hospodári aj firma C.

 

"Rovnako chceme zaviesť povinnosť zverejňovať aj prílohy zmlúv, nielen samotné zmluvy. V novele riešime aj zverejňovanie zmlúv nehnuteľností, ktoré prechádzajú do vlastníctva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) vzhľadom na škandály s pozemkami pod bratislavským obchvatom. Navrhujeme vypustiť výnimku pre NDS, na základe ktorej nemusela tieto zmluvy zverejňovať," vysvetlila.

 

Na margo podpory pre novelu zákona Remišová uviedla, že pri schvaľovaní programového vyhlásenia vlády (PVV) spomínala vyššiu transparentnosť aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). "Zatiaľ sa mi nikto neozval, žiadala som o stretnutie pred desiatimi dňami," uzavrela opozičná poslankyňa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona