OĽaNO-NOVA navrhuje zatvoriť obchody každú nedeľu do 16.00 h

NETKY.SK • 8 Február 2017, 09:25 • 2 min
OĽaNO-NOVA navrhuje zatvoriť obchody každú nedeľu do 16.00 h

BRATISLAVA - Obchody by mali byť každú nedeľu zatvorené do 16.00 h. Myslí si to líder opozičného hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Plénu Národnej rady (NR) SR preto v úvode šiesteho rokovacieho dňa 12. schôdze parlamentu predložil novelu Zákonníka práce, ktorá by mala takúto novinku zaviesť do praxe.

 

Takýmto opatrením by sa podľa Matoviča uspokojili potreby pracovníkov v obchode, ktorí by mohli stráviť s rodinami podstatnú časť nedele alebo by sa mohli venovať oddychu a regenerácii.

 

Zároveň by podľa poslanca mohli "ľudia dychtiaci po nedeľných nákupoch realizovať svoje nákupy po 16.00 h". "Jedni aj druhí by boli spokojní," zhodnotil poslanec.

 

Matovič pri tomto návrhu argumentuje tým, že podľa najnovších údajov Eurostatu sú slovenskí zamestnanci najčastejšie pracujúci pracovníci zo všetkých 28 krajín EÚ v nedeľu. V nedeľu totiž pravidelne pracuje 21 % z nich. "Zo štatistík súčasne vyplýva, že Slováci odpracujú týždenne v priemere druhý najväčší počet hodín," dodal predkladateľ.

 

Po prerokovaní tohto bodu programu budú poslanci pokračovať v diskusii o ďalších neprerokovaných návrhoch. Najočakávanejším bodom dňa však bude voľba nového verejného ochrancu práv. Tá je naplánovaná po 17. hodine, rozprava k tomuto bodu sa začne už o 14. hodine. O post ombudsmana sa uchádza trojica kandidátov, ktorá už absolvovala verejné vypočutie na pôde Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny.

 

Vládna strana Most-Híd navrhla aj s podporou koaličných partnerov Smeru-SD a SNS Máriu Patakyovú, ktorá pôsobí na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. SaS a OĽaNO-NOVA nominovali exposlankyňu Janku Šipošovú. Tretím kandidátom je Anton Čulen, navrhli ho poslanci za ĽSNS s podporou nezávislého poslanca Petra Marčeka. Súčasná ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorej sa končí funkčné obdobie, už kandidovať nechcela.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies