OĽaNO-NOVA navrhuje povinné zverejňovanie majetkových priznaní v samosprávach

NETKY.SK • 31 Marec 2017, 12:25 • 2 min
OĽaNO-NOVA navrhuje povinné zverejňovanie majetkových priznaní v samosprávach

BRATISLAVA - Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA navrhuje povinné zverejňovanie majetkových priznaní primátorov a komunálnych poslancov tak, aby išlo o totožný režim, aký funguje napr. pri poslancoch či ministroch.

slovakia

left justify in out

Zmenu chcú dosiahnuť novelou zákona o ochrane verejného záujmu, ktorá je na programe aktuálnej schôdze NR SR.

"Minulý rok zverejnila Transparency International Slovensko rebríček a ukázalo sa, že len šesť primátorov zo 100 zverejňuje svoje majetkové priznania. Ak chceme, aby štát fungoval transparentne, musíme začať od najnižšej úrovne," zdôraznila na dnešnej tlačovej konferencii poslankyňa OĽaNO-NOVA Veronika Remišová.

 

OĽaNO-NOVA tiež žiadna jednotné a podrobnejšie formuláre pre všetkých funkcionárov, ktorí podávajú majetkové priznania. Bratislavský mestský poslanec a šéf mestskej Komisie na ochranu verejného záujmu Milan Vetrák potvrdil, že primátor hlavného mesta a mestskí poslanci odovzdávajú síce komisii svoje majetkové priznania, ale sú v uzavretých obálkach a tie končia v trezore.

 

Komisia ich obsah nekontroluje, otvára ich až na podnet verejnosti či poslancov. Vetrák priznal, že komisia nevie, či sa pri odovzdaní v obálke majetkové priznanie v skutočnosti nachádza. "My skontrolujeme, či naozaj boli zaslané všetky obálky, v ktorých sa nachádzajú majetkové priznania. Neotvárame ich a ani nekontrolujeme priznania," uviedol.

 

Jedinou výnimkou je, ak príde zo strany verejnosti či poslancov podnet na podozrenie, že konkrétny verejný funkcionár neuviedol v majetkovom priznaní niečo korektne alebo úplne. Vtedy obálku otvoria. Tento stav podľa jeho slov akceptuje väčšina poslancov v komisii, hoci on s ním nesúhlasí a chce ho zmeniť.

 

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) upozornil, že komunálni poslanci či starostovia nemajú ani minimálnu obavu, že sa ľudia dozvedia, v koľkých firmách majú podiel, či aký majú z toho príjem. "Neexistuje mechanizmus kontrolovať ich majetkové pomery, je to čisto na báze dobrovoľnosti. Je preto principiálne správne posilniť transparentnosť a prijať túto novelu zákona," dodal.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies