OĽaNO-NOVA iniciujeme brannobezpečnostný výbor ku kauze Výboha

NETKY.SK • 29 Október 2015, 12:02 • 2 min
OĽaNO-NOVA iniciujeme brannobezpečnostný výbor ku kauze Výboha

BRATISLAVA - Opoziční poslanci z koalície OĽaNO-NOVA budú iniciovať mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady SR pre obranu bezpečnosť, ktorý bude venovaný kauze podnikateľa Miroslava Výboha.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil líder NOVA Daniel Lipšic s tým, že ak je najbližším človekom premiéra Roberta Fica (Smer-SD) obchodník so zbraňami, obvinený v Rakúsku z korupcie, ohrozuje to obranyschopnosť našej armády.

 

Sám Lipšic je totiž presvedčený, že Výboh obvinený je. "Aj na základe informácií, ktoré mám, tvrdím, že Miroslav Výboh je obvinený v korupčnej kauze v Rakúsku, kde sa snažil ovplyvniť skutočnosť, aby Česká republika nevypovedala zmluvu o nákupe Pandurov," vyhlásil. Opoziční poslanci preto chcú, aby na výbor prišiel minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) a vysvetlil, "či skutočnosť, že Výboh je obvinený, nemá za následok, že na Slovensku nebudú peniaze na modernizáciu armády". Podľa toho, aké vysvetlenie Glváč podá, sa OĽaNO-NOVA rozhodne ako ďalej.

 

"Po reakcii premiéra je takmer isté, že Výboh je obvinený rakúskou prokuratúrou z korupcie. Ak by to tak nebolo, Fico by to jasne povedal alebo by sa vyjadril Výboh. Obaja sú však ticho. Keď bola kauza Osrblie a Robert Fico obvinil z korupcie Ivetu Radičovú, reagoval podobne hystericky ako v stredu," povedal Lipšic.

 

Premiér reagoval na stredajšie (28.10.) otázky Lipšica a šéfa OĽaNO Igora Matoviča o údajnom obvinení Výboha okrem iného aj tým, že na nich podá trestné oznámenie. "Pýtajte sa Roberta Fica, či trestné oznámenie podá, alebo nie a ak áno, nech vám ho ukáže. Môj tip je, že ho nepodá," vyzval novinárov Lipšic.

 

Matovičovi sa nepáči, že legitímna otázka opozície bola v stredu premiérom vyhlásená za útok na štát. "Povedal, že je to útok na Slovensko a vyhlásil nás za ľudí pochybnej povesti. Ale na otázku neodpovedal. Akú väčšiu istotu by ľudia mali chcieť, ako keď sa pýtajú, či najbližší premiérov človek je alebo nie je korupčník?" povedal Matovič.

 

Premiér už v stredu označil vyjadrenia lídrov hnutí NOVA a OĽaNO k vyšetrovaniu nákupu obrnených vozidiel Pandur za výmysly a klamstvá. Lipšica a Matoviča označil za pošahancov, ktorí ho len oberajú o čas. "Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz," reagoval na vyjadrenia Lipšica a Matoviča.

 

Tí premiéra a jeho blízkeho priateľa Miroslava Výboha vyzvali, aby povedali, či Výboha obvinila rakúska polícia v kauze nákupu obrnených vozidiel Pandur, alebo nie. "Jediné, čo mi zase vyplýva od týchto pošahancov, ktorí zas dnes predviedli tlačovú konferenciu, že budem musieť podať trestné oznámenie. Zaberajú môj čas, lebo stále na nich musím písať trestné oznámenia. Tárajú, klamú a vymýšľajú si," vyhlásil Fico.

 

Lipšic informoval, že v Českej republike prebieha v kauze súd s Marekom Dalíkom, poradcom expremiéra Mirka Topolánka. "V roku 2006 sa Topolánek, Dalík, Fico a Výboh stretli niekde na južnej Morave a podľa výpovede Dalíka hovorili o nákupe Pandurov pre českú armádu," dodal Lipšic s tým, že v podozrení je zapojený "ako akýsi dohadzovač" aj premiér Fico. Lipšic pripomenul aj výpovede viacerých svedkov, podľa ktorých mal pýtať úplatok vo výške 18 miliónov eur Miroslav Výboh. Podľa týchto svedkov mal Výboh vystupovať ako niekto z úradu predsedu vlády SR.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies