OĽaNO-NOVA chce sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:25 • 2 min
OĽaNO-NOVA chce sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku

BRATISLAVA – Sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku chce opozičné hnutie OĽaNO-NOVA. Poslanci obyčajných ľudí upozorňujú, že terajšia právna úprava je nefunkčná aj z toho dôvodu, že sa dá ľahko obísť. Návrh novely OĽaNO-NOVA zakotvuje princíp, aby sa za legálny príjem nepovažoval príjem z tzv. neobvyklých obchodných operácií, ktoré sú v slovenskej legislatívne presne definované v právnej úprave boja proti praniu špinavých peňazí.

slovakia

left justify in out

Právna norma definuje základné pojmy, pričom pri pojme „nelegálny príjem“ sa navrhuje ustanoviť vyvrátiteľnú domnienku nelegálnosti príjmu aj v tých prípadoch, keď spôsob jeho nadobudnutia nie je preukázaný a tiež vtedy, ak ide o taký neobvyklý príjem, vzhľadom na všetky okolnosti prípadu, že je odôvodnené predpokladať, že ide o príjem získaný konaním porovnateľným s legalizáciou príjmov z trestnej činnosti.


Zároveň by sa mal doplniť Trestný zákon, a to o úpravu, na základe ktorej ak by bola osoba uznaná za vinnú zo spáchania závažných zločinov, bola by táto osoba povinná preukázať, ktorý svoj majetok získala z legálnych príjmov. Ak by toto dôkazné bremeno neuniesla, majetok by mohol byť postihnutý trestom prepadnutia majetku.


Parlament schválil zákon o preukazovaní pôvodu majetku v roku 2005. Navrhoval ho vtedajší opozičný poslanec a predseda Smeru-SD Robert Fico. Zákon mal pozastavenú účinnosť, lebo bol napadnutý na ústavnom súde. Ústavný súd v roku 2008 označil zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2005 za protiústavný, a to v oblastiach retroaktivity a presunu dôkazného bremena na fyzické a právnické osoby.

 

V roku 2010 prvá vláda Roberta Fica schválila vynovenú právnu normu o preukazovaní pôvodu majetku. Zatiaľ podľa nej nebol nikto odsúdený. Zákon o preukazovaní pôvodu majetku z roku 2010 hovorí o tom, že ak má niekto o pol milióna eur vyšší majetok, ako sú jeho legálne príjmy, môže tento nelegálne nadobudnutý majetok prepadnúť v prospech štátu.


Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi. Obyčajní ľudia sa snažili o úpravu zákona o preukazovaní pôvodu majetku aj v minulom volebnom období. Vtedajšia vládna strana Smer-SD zmeny odmietla.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies