OĽaNO-NOVA a NOVA do volieb nejdú ako koalícia, nechcú prepad hlasov

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:54 • 2 min
OĽaNO-NOVA a NOVA do volieb nejdú ako koalícia, nechcú prepad hlasov

BRATISLAVA – Opozičné strany OĽaNO-NOVA a NOVA sa nebudú uchádzať o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách v koalícii, ako to oznámili lídri obidvoch subjektov Igor Matovič a Daniel Lipšic pred niekoľkými mesiacmi. Hnutie OĽaNO zmenilo svoj názov na OĽaNO-NOVA, pričom 35 kandidátov z NOVA sa dostalo na kandidačnú listinu OĽaNO-NOVA. Zmena názvu strany, ktorej Matovič predsedá, neznamená, že by sa oba subjekty zlúčili.

slovakia

left justify in out

„Je to také oťukávanie,“ povedal Matovič na brífingu s tým, že obidve hnutia spolupracujú dlhšie a po voľbách budú v spoločnom poslaneckom klube.

Pri ohlasovaní koalície OĽaNO-NOVA Matovič vyhlásil, že iný postup ako dvojkoalícia by znamenal zbabelé znižovanie latky. Ak strana kandiduje do volieb samostatne, na vstup do parlamentu potrebuje získať päť percent hlasov voličov, dvojkoalícia sedem percent hlasov. „Aby nás nikto neobvinil, že podliezame latku, ak nedosiahneme sedem percent, ja a Daniel Lipšic si neuplatníme poslanecký mandát,“ konštatoval Matovič.


Líder OĽaNO-NOVA postup na kandidátke jednej strany vysvetlil tým, že chceli zabrániť možnému prepadu hlasov. „Povedal som, že by bolo zbabelé znižovať si latku. Ale v situácii, ak vidíme, že prieskumy ukazujú, že strany, ktoré v minulosti Slovensko rozkradli alebo stále rozkrádajú, môžu zostaviť ústavnú väčšinu, prepáčte, ale ja nechcem dovoliť, aby zo Slovenska bolo druhé Bielorusko v strede Európy. To isté cíti Daniel Lipšic. Preto sme spravili zodpovedný krok a ideme na jednej kandidátke, aby sme nedopustili prepad hlasov,“ povedal Matovič.


Kandidačnú listinu OĽaNO-NOVA považuje Matovič za kvalitnú. „Naša kandidátka je iná v tom, že má srdce. Je plná statočných, oddaných a odvážnych ľudí,“ konštatoval. Pri zostavovaní kandidátky si podľa neho dali veľmi záležať na tom, aby neurobili „chybičky“ ako pred minulými parlamentnými voľbami. „Nie je to ideologická kandidátka, nie je liberálna ani konzervatívna. Chceme zvádzať boj proti korupcii, proti rozkrádaniu,“ dodal. Podľa predsedu hnutia NOVA Daniela Lipšica hovoria za kandidátov ich životné príbehy a skutky, ich charakter sa nezlomil.


„Verím, že presvedčíme, že Slovensko sa dá posunúť dopredu,“ povedala jednotka kandidátky Veronika Remišová, ktorá je poslankyňou bratislavského Starého Mesta. Dvojkou na kandidátke je lekár Alan Suchánek, ktorý upozornil na predražený nákup CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu. Z tretieho miesta kandiduje divadelná režisérka Viera Dubáčová. „Tak ako doteraz by som rád spájal ľudí dobrej vôle pre dobré veci,“ povedal Marek Krajčí, lekár a riaditeľ platformy Kresťania v meste, ktorý kandiduje zo 4. miesta. Na piatom mieste kandidačnej listiny je držiteľ ocenenia Biela vrana Oto Žarnay. Siedme patrí Anne Verešovej z Fóra života. Prvú desiatku uzatvára Ján Marosz, ktorý bol donedávna členom strany Most-Híd. Predseda NOVA Daniel Lipšic kandiduje zo 14. miesta, podpredsedovi Gáborovi Grendelovi patrí na kandidačnej listine 15. pozícia. Utečencovi z Afganistanu Mirovi Obaidullahovi patrí na kandidátke 34. miesto. Na 57. mieste je otec olympionikov Peter Hochschorner, 89. pozícia patrí novembrovému tribúnovi Jánovi Budajovi. Zo 139. miesta kandiduje predseda OZ Ľudia a voda Michal Kravčík. Všetci súčasní poslanci NR SR za OĽaNO s výnimkou Lipšica kandidujú od 140. miesta. Najvyššie sú tí, ktorí mali najmenej preferenčných hlasov v predošlých voľbách v roku 2012. Prvým z poslancov je tak na kandidátke Igor Hraško, posledné, 150. miesto rovnako ako pred štyrmi rokmi obsadil Igor Matovič. Pred ním je Erika Jurinová, Jozef Viskupič a Martin Fecko.


Matovič nespesnil, koľko minie OĽaNO-NOVA na predvolebnú kampaň. Pripomenul, že hnutie dobre hospodári, na kampaň má dosť peňazí z príspevkov, ktoré dostalo od štátu a nemusia si brať pôžičku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona