OĽaNO navrhne novelu zákona o tepelnej energetike

NETKY.SK • 30 Október 2014, 17:28 • 2 min
OĽaNO navrhne novelu zákona o tepelnej energetike

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO chce umožniť vlastníkom bytov v bytových domoch, aby si mohli vybrať čo najvýhodnejšiu dodávku tepla.

slovakia

left justify in out

Na ďalšej schôdzi Národnej rady SR preto plánuje predložiť príslušný návrh novely zákona o tepelnej energetike. Ako vo štvrtok informoval poslanec parlamentu za OĽaNO Jozef Viskupič, terajšieho dodávateľa združeného tepla totiž nie je možné zmeniť bez jeho súhlasu napríklad vtedy, ak si chcú ľudia v bytovom dome svoje veci spravovať sami a mať vlastnú, lacnejšiu kotolňu.

 

Spoločenstvá vlastníkov bytov, ktorí sa rozhodli pre vlastný zdroj tepla ešte pred účinnosťou poslednej novely zákona, ktorú strana Smer-SD presadila v prvom polroku, dokážu ušetriť na spotrebe tepla až tristo eur ročne na byt. Napríklad v 12-poschodovom dome v Bratislave-Petržalke predstavuje takáto úspora 30 tis. eur na celý dom. "V zákone o tepelnej energetike teda chceme upraviť problematický odsek, v dôsledku ktorého si odberateľ a konečný spotrebiteľ nemôže zvoliť pre neho výhodnejšiu dodávku tepla. Toto ustanovenie považujeme za diskriminačné voči akémukoľvek potenciálnemu novému dodávateľovi," uviedol Viskupič. 

 

Predseda spoločenstva vlastníkov bytov F12 v Bratislave-Petržalke na Furdekovej ulici Miroslav Verčimák informoval, že od centrálneho zdroja tepla sa dá teoreticky odpojiť dohodou, ale prakticky sa to realizovať nedá. "Dodávatelia dávajú negatívne stanoviská a ich stanovisko je záväzné," potvrdil reálny stav. "Problém vidíme v tom, že centrálne zdroje dodávajú teplo predražené. Výsledky pri prevádzkovaní lokálnych zdrojov tepla v bytových domoch hovoria o tom, že z týchto zdrojov si vieme vyrobiť teplo až o 30 % lacnejšie," dodal Verčimák. Od júla organizujú petíciu za zmenu niektorých ustanovení zákona o tepelnej energetike a doteraz získali zhruba osemtisíc podpisov vlastníkov bytov z celého Slovenska. 

 

Po schválení návrhu OĽaNO by centrálni dodávatelia podľa poslanca už nedávali záväzné stanovisko, keby si chcel niekto zriadiť svoj vlastný zdroj tepla. Vtedy totiž prichádzajú centrálni dodávatelia o "kšeft" a z tohto dôvodu pravidelne posielajú zamietavé stanoviská. "Chceme, aby združení odberatelia tepla neboli rukojemníkmi veľkých dodávateľov," poznamenal Viskupič. V súčasnej situácii je lacnejšie mať vlastnú kotolňu v bytovom dome ako odoberať združené teplo od centrálneho dodávateľa. "Toto je chorý stav a legislatívne tento stav zabetónoval Smer tak, že je potrebné záväzné stanovisko, aby sa ľudia mohli odpojiť od neefektívneho a drahého dodávateľa, resp. zvoliť nového, lacnejšieho dodávateľa," dodal poslanec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies