OĽaNO: Ministerstvo školstva si z učiteľov opäť robí dobrý deň

NETKY.SK • 7 Február 2014, 11:42 • 2 min
OĽaNO: Ministerstvo školstva si z učiteľov opäť robí dobrý deň

BRATISLAVA - Ministerstvo školstva si podľa poslanca za OĽaNO Richarda Vašečku opäť robí z učiteľov dobrý deň a pokúša sa ich vodiť za nos.

slovakia

left justify in out

Poslanci za OĽaNO takto reagovali na postup rezortu školstva, ktoré spätne znížilo odmenu učiteľom o 20 percent za projekty z eurofondov. Učiteľom dalo ministerstvo v minulom roku možnosť privyrobiť si a mohli za 500 eur vypracovať scenár v oblasti digitálneho vzdelávania. Teraz v januári, asi pol roka po začatí projektu, cenu znížilo na 400 eur za jeden scenár, pričom zníženie sa týka aj práce, ktorú už učitelia na celom Slovensku pre rezort urobili.

 

"Považujem to za veľmi nefér. Súhlasil by som, ak by sa znížená odmena týkala projektov odovzdaných od januára 2014, teda nového roka, ale znížiť odmenu spätne sa mi zdá nefér," povedal učiteľ Ľuboš Michalík zo Zlatých Moraviec. Osobne od júna 2013 vypracoval 17 scenárov, dva mu vyplatili v auguste v dohodnutej odmene 500 eur za jeden, jeden mu neschválili a ďalších 14 scenárov vyplatených nemá. Zníženie ceny znamená, že by prišiel o 1 400 eur. Učiteľ rovnako pripomenul, že od septembra 2013 pracoval bez zmluvy, keďže mu povedali, aby robil ďalej a peniaze mu vyplatia neskôr. V januári Ústav informácií a prognóz školstva, ktorý projekt realizuje, zverejnil, že odmena sa znižuje z 500 na 400 eur a platí to aj na už odovzdané scenáre. Michalík na jednej strane poďakoval rezortu školstva za možnosť privyrobiť si, na druhej strane projekt podľa neho nebol dotiahnutý. 

 

Obyčajní ľudia vyzývajú ministra školstva Dušana Čaploviča, aby záležitosť riešil. Poslanec OĽaNO Igor Hraško zdôraznil, že ak si štát neplní svoje záväzky voči svojim vlastným zamestnancom, je to pre ľudí veľmi demotivujúce. Rezort by podľa OĽaNO mal učiteľom zaplatiť za vykonanú prácu sľúbenú odmenu. 
"Predstavte si jedného z tých veľkých dodávateľov, ktorý ministerstvu dodáva x-násobne predražený software a ktorý spolu s úradníkmi zhltne 92 percent národných projektov - ak by mu ministerstvo zrazu oznámilo, že mu spätne sekne zazmluvnené ceny o 20% a že nech zarobí na tom, že dodá viac. Jeho právnici by z ministerstva vysúdili aj posledné gate. Učiteľov asi klamať možno - tí takých dobrých právnikov a sponzorov zjavne nemajú," konštatoval nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. Ministrovi Čaplovičovi poslal interpeláciu s otázkou, či to nechá tak alebo zruší rozhodnutie ministerstva. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies