OĽaNO chcú umožniť ľuďom predkladať zákony

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 09:43 • 2 min
OĽaNO chcú umožniť ľuďom predkladať zákony

BRATISLAVA – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú umožniť ľuďom predkladať zákony do národnej rady. Novela ústavného zákona, ktorú v úvode 12. dňa 19. schôdze parlamentu predstavil líder obyčajných Igor Matovič, priznáva zákonodarnú iniciatívu skupine najmenej 15 000 občanov prostredníctvom petície.

slovakia

left justify in out

Takýto návrh zákona, ktorý by bol prílohou petície podpísanej občanmi, by sa prerokoval v národnej rade rovnako ako návrh zákona podaný vládou, výbormi NR SR, či poslancami parlamentu.

Matovič pripomenul, že jeho hnutie išlo už do parlamentných volieb v roku 2012 s tým, že ich cieľom je zvýšiť účasť ľudí na správe vecí verejných. „V súčasnosti sa ľudia môžu zúčastňovať na správe vecí verejných len tak, že sa zúčastnia na referende, o ktorom dopredu vedia, že nebude úspešné, alebo zohnať 100 000 podpisov pod petíciu, ktorú NR SR zoberie sucho na vedomie. Takto si naši politici predstavujú naplnenie litery ústavy, ktorá garantuje ľuďom spravovanie vecí verejných priamo. Dnešný stav nie je v duchu ústavy, preto predkladáme náš návrh, ktorý ľuďom umožní predložiť návrh zákona do NR SR,“ povedal Matovič. Inštitút občianskej iniciatívy ako základného kameňa priamej demokracie je integrálnou súčasťou právnych poriadkov viacerých európskych štátov, napríklad Švajčiarska, Fínska, Poľska, či Srbska. 

Podľa Matoviča číslo 15 000 vyšlo OĽaNO z volieb, pretože vo voľbách v priemere stačilo na zvolenie jedného poslanca 15 000 hlasov. Ústava zároveň pozná 15 000 podpisov pri návrhu kandidáta za prezidenta. „Je to adekvátny počet. Osobne by som bol ešte za nižšie číslo, pretože v parlamente sedia ľudia, ktorí majú 300 krúžkov. Teda konkrétnemu poslancovi dôveruje 300 ľudí a tento človek má zákonodarnú iniciatívu. Poslanec s 300 krúžkami môže predkladať zákony, prečo by nemohlo predkladať zákony 15 000 ľudí,“ uviedol. Poslanec má podľa neho navyše možnosť, že bude hlasovať o návrhu zákona, ľudia budú mať len právo zákon predložiť. 

Poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc upozornil, že podľa úvodných ustanovení Ústavy SR štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú priamo alebo prostredníctvom svojich zástupcov. Ústava tak podľa neho zakotvuje možnosť priamo sa podieľať na správe veci verejných. „Politici za 20 rokov neboli schopní pripraviť občanov a tento štát na nové výzvy a neriešili daňové úniky, nezamestnanosť a korupciu, rozhodli sme sa, že poskytneme občanom právo zákonodarnej iniciatívy,“ povedal Kadúc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies