OĽaNO chcú dovoliť hazardné hry len ľuďom bez dlhov či exekúcií

NETKY.SK • 2 Marec 2014, 10:49 • 2 min
OĽaNO chcú dovoliť hazardné hry len ľuďom bez dlhov či exekúcií

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú regulovať podmienky, za akých môžu ľudia hrať hazardné hry.

slovakia

left justify in out

Chcú ho dovoliť len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Nové pravidlá ochrany hráčov hazardných hier navrhujú poslanci Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa v novele zákona o hazardných hrách. Chcú tiež zaviesť sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon.
      

Novelou mienia obyčajní teda znemožniť hrať osobám, ktoré sú v situácii, kedy by hranie mohlo ohroziť ich život, zdravie, základné životné podmienky alebo splácanie ich záväzkov. Obmedzenia účasti na hrách sa majú týkať len vybraných hazardných hier. "A to hazardných hier v kasíne a hazardných hier prevádzkovaných prostredníctvom výherných prístrojov," upresňujú opoziční poslanci vo svojom návrhu.
      

Záujemcovia o hru by sa po novom museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Hráč nesmie byť podľa OĽaNO dlžníkom sociálnej či zdravotnej poisťovne a nesmie poberať dávky v hmotnej núdzi.
      

Ďalšou podmienkou pre hranie má byť, aby voči hráčovi nebolo vedené exekučné konanie "na výživné, dane, pokuty, poplatky, clá a pohľadávky na poistnom na zdravotné poistenie, sociálne poistenie a pohľadávky na príspevkoch na starobné dôchodkové sporenie". Hráč by nemal byť ani štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, či väčšinovým spoločníkom obchodnej spoločnosti, ktorá je predmetom toho istého exekučného konania.
      

Obyčajní tiež navrhujú zaviesť sankcie pre prevádzkovateľa vybranej hazardnej hry, ak poruší zákon a umožní zúčastniť sa hazardnej hry aj osobe, ktorej to zákon nedovoľuje. "Ak si prevádzkovateľ vybranej hazardnej hry nesplní svoje povinnosti vyplývajúce mu zo zákona, vznikne osobe, ktorej umožnil zúčastniť sa hazardnej hry, právo na vrátenie sumy vo výške zodpovedajúcej trojnásobku sumy životného minima na jednu plnoletú fyzickú osobu podľa zákona o životnom minime, t.j. približne 600 eur," vysvetlili predkladatelia.
      

O právnej norme by mala Národná rada SR rokovať na blížiacej sa marcovej schôdzi. Opoziční poslanci navrhujú, aby v prípade, ak v pléne uspeje, boli zmeny účinné od 1. januára 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies