OĽaNO chcú chrániť a odmeňovať oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 4 Jún 2013, 12:54 • 2 min
OĽaNO chcú chrániť a odmeňovať oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú chrániť, podporovať a odmeňovať oznamovateľov korupcie.

slovakia

left justify in out

Preto do parlamentu predložili návrh zákona o podpore, ochrane a odmene bojovníkov s korupciou. NR SR bude o ňom rokovať dnes. Ako povedal na dnešnej tlačovej besede poslanec OĽaNO Miroslav Kadúc, cieľom zákona je chrániť oznamovateľov korupcie pred diskrimináciou, postihom v pracovnoprávnych, štátnozamestnaneckých vzťahoch. Oznamovateľov korupcie chcú podporiť udelením štátneho vyznamenania. Navrhujú tiež možnosť udelenia odmeny, a to buď do výšky päťnásobku minimálnej mzdy, alebo udelenia odmeny podielovej, teda ak sa vráti stratený majetok, oznamovateľ korupcie by dostal odmenu vo výške 30 percent uchráneného majetku štátu.

Oznamovateľ korupcie by v prípade návrhu mal napríklad nárok na ochranu a zmenu identity, prípadne aj ochranu rodiny. V prípade, že by na korupciu upozornil zamestnanec, inšpektorát práce by vyhlásil oznamovateľa za chránenú osobu, pričom firma by sa stala monitorovanou. 

V korupčných kanáloch Slovenska sa podľa OĽaNO stratí až 500 mil. eur (odhad Transparency International). 

Parlament minulý týždeň posunul do druhého čítania návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie z dielne KDH. Návrh sa týka vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme. Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies