OĽaNO chce zvýrazniť osobitné postavenie Lesov SR

NETKY.SK • 24 Február 2015, 12:20 • 2 min
OĽaNO chce zvýrazniť osobitné postavenie Lesov SR

BRATISLAVA - Zvýrazniť osobitné postavenie štátneho podniku Lesy SR navrhujú v novele zákona o štátnom podniku poslanci za OĽaNO Ján Mičovský a Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

Opoziční zákonodarcovia v návrhu zakotvujú nové princípy správy lesného a iného majetku vo vlastníctve štátu a etické štandardy, ktoré musí podnik a jeho predstavitelia a zamestnanci dodržiavať. Rovnako zavádzajú nové mechanizmy rozhodovania a kontroly rozhodovania Lesov SR s výrazným posilnením postavenia dozornej rady na úkor zakladateľa a riaditeľa podniku, a to aj s priamym vstupom prezidenta a vlády do týchto mechanizmov.

 

Mičovský a Kadúc sa zasadzujú aj o prísnejšiu zodpovednosť riaditeľa a členov dozornej rady za škodu, ktorú môžu svojím rozhodovaním spôsobiť. Zároveň by sa mal vytvoriť nový orgán podniku v podobe etickej rady a spoločenskej rady, do ktorých fungovania by sa mohli zapojiť nielen zamestnanci podniku, ale aj verejnosť, najmä odborná.

 

Návrhom chcú poslanci obyčajných ľudí vylúčiť alebo obmedziť nakladanie s lesným majetkom vo vlastníctve štátu, a to najmä pokiaľ ide o prevod a nájom takéhoto majetku, ako aj nakladanie s ostatným majetkom štátu s dôrazom na ochranu lesníckych pamiatok a významných lesníckych miest a s cieľom zlepšiť hospodárenie štátneho podniku.

 

Mičovský a Kadúc pripomínajú, že lesy sú základným krajinotvorným prvkom Slovenska. "Stále však nedostatočne zdôrazňujeme životne dôležité funkcie lesov, ich schopnosť vytvárať zdroje pitnej vody, chrániť pôdu, tlmiť rádioaktivitu, prašnosť a hluk, viazať uhlík, produkovať kyslík. Nenahraditeľná je schopnosť lesa vytvárať ideálne prostredie pre množstvo rastlinných a živočíšnych druhov, ponúkať lesné plody, divinu, poskytovať priestor pre relax a psychohygienu obyvateľov,“ argumentujú. Aj preto by sa podľa nich pri správe Lesov SR mal vždy uprednostniť celospoločenský záujem vyjadrený najmä princípmi trvalo udržateľného hospodárenia v lesoch pred skupinovými záujmami, ktoré bývajú charakterizované krátkodobými, neraz aj zištnými cieľmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies