OĽaNO chce zrušiť financovanie strán zo štátneho rozpočtu

NETKY.SK • 23 Apríl 2015, 11:37 • 2 min
OĽaNO chce zrušiť financovanie strán zo štátneho rozpočtu

BRATISLAVA – Zrušiť financovanie politických strán a politických hnutí zo štátneho rozpočtu navrhujú v novele zákona o politických stranách a politických hnutiach poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Akékoľvek peniaze od štátu by podľa obyčajných ľudí nemali politické strany dostávať od ďalšieho volebného obdobia, teda od marca 2016. OĽaNO tak chce ušetriť peniaze štátu, napríklad v rokoch 2012 - 2016 vyplatí štát na základe platnej legislatívy politickým stranám 48 miliónov eur.


Opoziční zákonodarcovia presadzujú, aby staré a nové strany mali odlišné finančné limity na predvolebnú kampaň. "Aby bola politická súťaž vyvážená, navrhuje sa finančný limit pre staré politické strany na účely volebnej kampane do národnej rady a Európskeho parlamentu na úrovni 100 000 eur a pre nové politické strany na úrovni 1 000 000 eur," vysvetľujú poslanci OĽaNO. Staré strany so zastúpením v národnej rade podľa nich majú dostatočný priestor počas volebného obdobia na prezentovanie svojej práce, súčasne sa môžu v značnej miere prezentovať svojimi legislatívnymi návrhmi, ktoré majú zlepšovať občanom život. "Na druhej strane tu máme nové strany, ktoré dlhodobo trpia nezáujmom mediálnej pozornosti," argumentujú obyčajní.


OĽaNO rovnako navrhuje rozšíriť mediálny priestor venovaný diskusným programom vysielaným Rozhlasom a televíziou Slovenska, a to z 10 hodín na 100 hodín.


Návrhom chcú poslanci OĽaNO prinútiť politické strany k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia a nespoliehať sa na „ohlupovanie“ voličov predvolebnou kampaňou, či ich „kupovanie“ rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia. Novela má za cieľ aj minimalizovať korupčné prostredie vytvorené počas volebnej kampane, kedy strany podľa OĽaNO získavajú finančné prostriedky aj neoficiálnou cestou.


Novelu prerokuje národná rada na májovom zasadnutí.

 

Zrušiť financovanie strán zo štátneho rozpočtu presadzovalo OĽaNO aj v minulosti, parlament ich návrh neschválil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona