OĽANO chce zrušiť daň z príjmu matkám s maloletými deťmi a mladým do 25 rokov

NETKY.SK • 15 Apríl 2023, 14:30 • 2 min
OĽANO chce zrušiť daň z príjmu matkám s maloletými deťmi a mladým do 25 rokov

BRATISLAVA - Matky a mladí bez daní. Taký je voľný názov legislatívneho návrhu, ktorý hnutie OĽANO predložilo na rokovanie Národnej rady (NR) SR a ktorým chce od dane z príjmu oslobodiť matky s deťmi do 15 rokov a mladých daňovníkov do 25 rokov. Na sobotňajšej tlačovej konferencii návrh predstavil líder OĽANO Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

"Cieľom je odstrániť krivdu, že ženy, ktoré sa rozhodli stať matkami, majú výrazne nižšie platy ako muži alebo ženy bez detí. Rovnako je zámerom nášho návrhu motivovať mladých ľudí ostať na Slovensku, v krajine žiť a pracovať," zdôvodnil legislatívnu iniciatívu. Priznal, že v prípade daňového oslobodenia matiek návrh zatiaľ nerieši komplikovanejšie situácie, ako napríklad adoptované dieťa alebo dieťa, o ktoré sa po smrti matky stará otec. "Sme otvorení tieto veci doriešiť v druhom čítaní," deklaroval Matovič.

 

Čistý finančný dosah opatrenia na štátny rozpočet odhadol na 500 miliónov eur. Zdroje naň chce nájsť zrušením stropov na platenie sociálnych odvodov, ďalším pritvrdením postihov daňových podvodov. Návrh zákona, ktorý OĽANO v piatok (14. 4.) predložilo na rokovanie NR SR, ráta s tým, že oslobodenie od dane z príjmu bude v oboch prípadoch limitované hranicou výšky príjmu 2000 eur. "V prípade vyššieho príjmu už bude potrebné daň z príjmu platiť," vysvetlilo OĽANO. D

 

očasne poverený premiér Eduard Heger nechcel bližšie komentovať Matovičov návrh, odvolal sa na to, že nepozná jeho detaily. Myslí si však, že matkám s deťmi by prioritne pomohla možnosť mať flexibilný pracovný čas. Bývalý koaličný partner OĽANO, strana SaS sa k prezentovanej iniciatíve vyjadrila stručne. "Nevidíme žiadny dôvod sa tým zaoberať," uviedli liberáli. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona