OĽaNO chce zodpovednosť funkcionárov za škody

NETKY.SK • 9 November 2014, 14:28 • 2 min
OĽaNO chce zodpovednosť funkcionárov za škody

BRATISLAVA - Zaviesť funkčný mechanizmus trestania prešľapov a pochybení verejných funkcionárov pri nakladaní s verejnými prostriedkami navrhujú v novele Zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Obyčajní ľudia chcú návrhom predchádzať korupcii, ktorá Slovensko podľa nich ročne oberá o približne 500 miliónov eur. "Len transparentne nastavený systém osobnej zodpovednosti a účinná vymáhateľnosť môže viesť k zodpovednému a profesionálnemu nakladaniu s verejnými prostriedkami alebo s majetkom štátu, alebo územnej samosprávy," argumentujú poslanci OĽaNO.


Právna norma stanovuje zásady, aby funkcionár verejnými prostriedkami neplytval, aby starostlivo zvážil ich využitie a aby sa snažil nachádzať čo najekonomickejšie riešenia situácií, ktoré sa môžu vyskytnúť. V prípade, že verejný činiteľ nekoná v súlade s týmito zásadami alebo inými povinnosťami, ktorými je viazaný, zodpovedá za spôsobenú škodu. Štátni a samosprávni funkcionári by zodpovedali za vzniknutú škodu nielen v prípadoch úmyselného zavinenia ale aj na základe nedbanlivostného konania, teda keď vedeli, že svojím konaním môžu spôsobiť škodu, no spoliehali sa na to, že ju nespôsobia.

 

Uplatniť nárok na náhradu škody spôsobenej verejným činiteľom má podľa novely obyčajných štát alebo územná samospráva. Podmienkou vzniku takéhoto nároku je právoplatné rozhodnutie o porušení povinnosti pri nakladaní a správe majetku, pričom za takéto rozhodnutie sa považuje aj výsledok výkonu kontroly, dozoru alebo dohľadu. V mene štátu alebo územnej samosprávy na uplatnenie práva na náhradu škody bude konať generálny prokurátor a to ex offo.
Novelou obyčajných sa bude parlament zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi. Opozičné strany už návrhy na hmotnú zodpovednosť verejných funkcionárov predkladali viackrát, národná rada ich vždy zamietla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies