OĽaNO chce zobrať prezidentovi imunitu a určiť lehotu na rozhodovanie

NETKY.SK • 28 Február 2014, 11:37 • 2 min
OĽaNO chce zobrať prezidentovi imunitu a určiť lehotu na rozhodovanie

BRATISLAVA - Prezident SR by nemal mať imunitu a na rozhodovanie o vymenovaní či nevymenovaní funkcionárov by mal mať maximálne 60 dní. Navrhuje to hnutie OĽaNO zmenou Ústavy SR, ktorú dnes predloží do Národnej rady SR. Parlament sa bude právnou normou, na ktorej schválenie je potrebných aspoň 90 hlasov, zaoberať na marcovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Jozef Viskupič (OĽaNO) zdôraznil, že s novelou Ústavy SR prichádzajú v čase, keď sa bude voliť nový prezident, ale ešte nie je jasné, kto ním bude. "Imunita je prežitok z feudalizmu. Zrušili sme imunitu pri poslancoch a tí sú si už rovní s občanmi. Majú len imunitu na výroky v pléne, a to je správne. Rovnako chceme zrušiť prezidentskú imunitu," vysvetlil šéf OĽaNO Igor Matovič.
      

Na margo zavedenia maximálnej lehoty na rozhodovanie uviedol, že zákon v súčasnosti dáva hlave štátu povinnosť rozhodnúť v primeranej lehote. Matovič tu poukázal na prípad zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, keď prezident Ivan Gašparovič čakal dva roky, kým povedal, že ho nevymenuje. Ak by novela Ústavy SR od OĽaNO prešla, pri nedodržaní 60-dňovej lehoty by hlava štátu porušila ústavu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona