OĽaNO chce znížiť DPH na potraviny z 20 na 10 percent

NETKY.SK • 6 Február 2015, 09:54 • 2 min
OĽaNO chce znížiť DPH na potraviny z 20 na 10 percent

BRATISLAVA - Daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny by sa mala znížiť zo súčasných 20 na 10 percent. Navrhujú to poslanci za OĽaNO v novele zákona o dani z príjmov, o ktorej bude plénum hovoriť v úvode ôsmeho rokovacieho dňa 46. schôdze Národnej rady SR.

slovakia

left justify in out

Výpadok zo štátneho rozpočtu, ktorý toto opatrenie spôsobí, chcú Obyčajní pokryť zvýšením dane z príjmov z 23 na 39 percent pre banky a regulované subjekty so ziskom vyšším ako tri milióny eur ročne. V konečnom dôsledku to podľa OĽaNO zvýši príjmy štátu o 125 miliónov eur ročne. Takto získané peniaze by sa podľa nich mali použiť na zvýšenie platov zdravotných sestier.

 

"Takouto právnou úpravou sa SR priblíži vo výške DPH na potraviny k európskemu štandardu. Zároveň príde k spravodlivému preneseniu bremena konsolidácie verejných prostriedkov z bežných spotrebiteľov na vysokoziskové subjekty podnikajúce v regulovanom podnikateľskom prostredí," píšu predstavitelia OĽaNO v dôvodovej správe.

 

Plénum dnes bude hovoriť aj o balíčku sociálno-ekonomických návrhov od KDH, ktoré majú pomôcť predovšetkým rodinám na Slovensku. Prvým zo série návrhov je novela Zákonníka práce. Ňou chce KDH zaviesť do praxe takzvanú týždňovú otcovskú dovolenku. Mali by na ňu nárok otcovia v prvom mesiaci po narodení dieťaťa a bola by nad rámec zákonnej dovolenky. "Ocenia to najmä rodiny, ktoré žijú ďalej od starých rodičov, ktorí im nemôžu pomôcť," vysvetlil poslanec Július Brocka.

 

Druhým návrhom je novela zákona o dani z príjmov. V nej chcú kresťanskí demokrati znížiť daňové zaťaženie rodín podľa počtu detí. A to tak, že by sa suma nezdaniteľnej časti základu dane daňovníka zvýšila o 1200 eur ročne na každé nezaopatrené dieťa. To by rodinám zvýšilo mesačný príjem o 20 eur na jedno dieťa.

 

Tretím návrhom predstaviteľov KDH je novela zákona o sociálnom poistení. V nej navrhujú znížiť poistné odvody na starobné poistenie zamestnancom a čiastočne aj zamestnávateľom. A to podľa počtu nezaopatrených detí. Na každé jedno dieťa by sa odvody zamestnanca znížili podľa návrhu kresťanských demokratov o jeden percentuálny bod.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies