OĽaNO chce zjednodušiť vstup nových strán do parlamentu

NETKY.SK • 25 Apríl 2015, 10:09 • 2 min
OĽaNO chce zjednodušiť vstup nových strán do parlamentu

BRATISLAVA - Zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a cez nový finančný limit pre vedenie politickej kampane zjednodušiť vstup nových politických strán do parlamentu. Aj to sú ciele návrhu novely zákona o politických stranách, ktorú na májovú schôdzu NR SR predložili poslanci z hnutia OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Podľa ich návrhu majú byť z hľadiska finančných limitov zvýhodnené nové politické strany, čo "pomôže občanom, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do boja so starými politickými stranami, a tým zadosťučiniť demokracii a rovnosti šancí, keďže dnes sú tieto politické strany vo výraznej mediálnej a finančnej výhode".

 

Návrh zákona zavádza dva finančné limity pre vedenie volebnej kampane, pričom rozlišuje medzi starými a novými stranami, teda takými, ktoré majú a ktoré nemajú zastúpenie v parlamente. Staré strany majú mať limit na účely volebnej kampane do NR SR a Európskeho parlamentu na úrovni 100.000 eur (v súčasnosti tri milióny eur), nové politické strany na úrovni milión eur. Na druhej strane OĽaNO rozširuje mediálny priestor venovaný diskusným programom vysielaným RTVS z 10 na 100 hodín.

 

Novela má aj takto prinútiť politické strany k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia a nespoliehať sa na "ohlupovanie" voličov predvolebnou kampaňou či ich "kupovanie" rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia. Obyčajní chcú zároveň minimalizovať korupčné prostredie vytvorené počas volebnej kampane, keď strany získavajú finančné prostriedky aj neoficiálnou cestou.

 

V súvislosti s financovaním strán OĽaNO presadzuje, aby im viac neplatil štát a fungovať majú z členských príspevkov, darov, dedičstva, príjmov z predaja alebo prenájmu hnuteľného či nehnuteľného majetku. "Obyčajný človek odvádzajúci dane štátu nemá záujem podporovať všetky politické strany, keď chýbajú peniaze v štátnom rozpočte v takých kľúčových oblastiach, ako sú školstvo či zdravotníctvo," argumentuje OĽaNO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona