OĽaNO chce zastaviť vyplácanie zlatých padákov

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 13:14 • 2 min
OĽaNO chce zastaviť vyplácanie zlatých padákov

BRATISLAVA - Zmena spôsobu výberu zástupcov štátu vo firmách s kvalifikovanou majetkovou účasťou SR a zastavenie vyplácania tzv. zlatých padákov.

slovakia

left justify in out

To je hlavný cieľ návrhu zákona o výbere zástupcov štátu do orgánov spoločností s majetkovou účasťou štátu, o ich odmeňovaní a zodpovednosti za škodu, ktorý na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predložili poslanci Miroslav Kadúc, Igor Hraško a Ján Mičovský (všetci OĽaNO).
     

Regulovať výber a následné odmeňovanie zástupcov štátu v orgánoch spoločností s majetkovou účasťou štátu, ako aj zaviesť zodpovednosť za škodu spôsobenú pri výkone takejto funkcie, chcú Obyčajní až od 6. marca 2016, teda po najbližších parlamentných voľbách.
     

Spoločnosť je podľa OĽaNO opakovane traumatizovaná správami o vysokých odmenách, prípadne neprimeranom odstupnom pre ľudí, ktorí zastupujú štát v rôznych spoločnostiach. "Verejnosť si ešte dobre pamätá zlaté padáky vo forme odstupného pre bývalého šéfa Železničnej spoločnosti Slovensko vo výške 170.000 eur alebo pre bývalú šéfku Slovenskej pošty vo výške 178.000 eur. Ide o dlhodobo neriešený problém, ktorého opakovanie v budúcnosti si nikto neželá, a preto aj z hľadiska predchádzania podobným situáciám je potrebné prijať zodpovedajúcu legislatívnu úpravu," argumentuje trojica opozičných poslancov.
     

V štátnych firmách by mali zároveň podľa Kadúca, Hraška a Mičovského pôsobiť odborníci vybraní vo verejnom výberovom konaní a odmeňovaní by mali byť aj podľa ekonomických výsledkov spoločnosti. Poslanci preto chcú, aby štát v uvedených spoločnostiach zastupovali ľudia, ktorí sú bezúhonní, majú vysokoškolské vzdelanie, odbornú prax a odbornú spôsobilosť, a tiež ovládajú cudzí jazyk. Vybraní by mali byť vo výberových konaniach, ktoré by mali podliehať neustálej verejnej kontrole.
     

OĽaNO si to predstavuje tak, že by bola na webe zverejnená výzva na prihlásenie sa do výberu aj prihláška a doklady kandidáta. Verejné by bolo aj vypočutie a konečný návrh na voľbu. V súčasnosti totiž môžu funkcie v štátnych firmách zastávať politickí nominanti "bez potrebných znalostí a praktických skúseností", ktorí neraz poberajú neprimerané odmeny.
     

Obyčajní napokon presadzujú aj zákaz poberania platu za viaceré funkcie. "Návrh zákona umožňuje poberať odmenu len za výkon funkcie, ktorú daný zástupca štátu začal vykonávať ako prvú," vysvetľujú predkladatelia zákona. Poslanci ďalej chcú, aby funkcionári stratili nárok na odmenu, ak nebudú chodiť na zasadnutia orgánu spoločnosti. "Hlavným zmyslom tohto ustanovenia je preventívne pôsobiť na zástupcov a viesť ich k zodpovednému výkonu ich funkcie," zdôvodnili Obyčajní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona