OĽaNO chce zakázať fajčiť v aute, v ktorom sú deti

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 10:54 • 2 min
OĽaNO chce zakázať fajčiť v aute, v ktorom sú deti

BRATISLAVA – Zákaz fajčenia v aute, v ktorom sa nachádzajú deti do 18 rokov, navrhujú v novele zákona o ochrane nefajčiarov poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Eva Horváthová, Igor Matovič a Miroslav Kadúc.

slovakia

left justify in out

„Cieľom návrhu zákona je zvýšiť ochranu života a zdravia detí pred závažnými negatívnymi dôsledkami pasívneho fajčenia v motorových vozidlách. V dôsledku schválenia predloženého návrhu zákona by sa znížil počet predčasných úmrtí a vážnych chorôb detí spôsobených pasívnym fajčením,“ argumentujú poslanci za obyčajných ľudí.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že v dôsledku fajčenia zomiera každý rok takmer šesť miliónov ľudí. Čo sa týka výlučne pasívneho fajčenia, podľa WHO zomiera v jeho dôsledku ročne viac ako 600 000 ľudí. Odhaduje sa, že pasívne fajčenie je len v členských štátoch Európskej únie (EÚ) príčinou takmer 80 000 úmrtí ročne. Podľa WHO by pasívne fajčenie malo byť uznané za karcinogénne a zapríčiňujúce zvýšenú chorobnosť a úmrtnosť. Zákaz fajčenia v aute s deťmi podľa poslancov za OĽaNO už platí napríklad v Austrálii, Kanade a niektorých štátoch USA.


Obyčajní navrhujú, aby osoba, ktorá fajčí v automobile pri deťoch, sa za takýto priestupok potrestala rovnako ako osoba, ktorá podľa platného zákona o ochrane nefajčiarov umožní dieťaťu užívať tabakové výrobky a výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, teda možným uložením pokuty až do výšky 497 eur. Kontrolu dodržiavania zákazu fajčenia v aute pri deťoch by mali zabezpečovať príslušné orgány kontroly podľa zákona o ochrane nefajčiarov, t. j. obec a v blokovom konaní aj obecná polícia a Policajný zbor.
Návrhom sa bude parlament zaoberať na júnovej schôdzi.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona