OĽaNO chce zakázať chudobným hráčom vstup do herní

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 11:52 • 2 min
OĽaNO chce zakázať chudobným hráčom vstup do herní

BRATISLAVA – Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú zakázať chudobným hráčom vstup do herní. Ako povedal dnes na tlačovej besede poslanec hnutia Miroslav Kadúc, hazard ničí mnoho ľudí. Upozornil, že všetci sa skladáme na sociálne dávky pre najchudobnejších, ktoré oni potom prehrajú v herniach.

slovakia

left justify in out

OĽaNO chce preto zaviesť povinnosť pre prevádzkovateľov herní, aby legitimovali hráča. Ak zistia cez register, že hráč poberá sociálne dávky, alebo je na neho uvalená exekúcia pre dlh na výživnom či na daniach, zakážu mu vstup do herne. Ak takému hráčovi napriek zisteniam povolia vstup do herne, a on prehrá peniaze, môže svoj vklad požadovať naspäť. Takto to funguje aj v susednom Rakúsku.

Podľa Petra Polláka je neakceptovateľné dovoliť ľuďom míňať sociálne dávky na zisk prevádzkovateľov herní. Upozornil, že po vyplatení dávok mnohí obyvatelia osád prehrajú peniaze v herniach. „Od zúfalých ľudí je ťažké očakávať zodpovedné správanie. Zodpovedné kroky musí urobiť štát,“ povedal. 

S poslancami OĽaNO prišiel na tlačovú besedu aj katolícky kňaz, kapucín Peter Vician. Ten bol osem rokov závislý na výherných automatoch. „Mal som veľké dlhy. Pomohla mi rodina. Len málo ľudí však uzná, že potrebuje pomoc. Ja som sa z toho dostal s pomocou Božou,“ uviedol. 

 

Novelu zákona o hazardných hrách pripravili poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák a Štefan Kuffa. Obyčajní chcú zvýšiť povedomie hráčov o rizikách hazardných hier a o možnostiach liečby, hazard navrhujú zakázať osobám, ktoré sa nachádzajú v situácii, keď hranie hazardných hier predstavuje ohrozenie ich života, zdravia, základných životných podmienok alebo splácanie ich záväzkov. Novela zákona rozširuje sankcie pre prevádzkovateľa vybraných hazardných hier, ak umožní zúčastniť sa na hre osobe, ktorej to zákon nedovoľuje. Zároveň sa zriadi centrálny register exekúcií a zverejnia sa príjemcovia dávok v hmotnej núdzi, čo podľa obyčajných umožní vykonateľnosť návrhu zákona a lepšiu ochranu osôb – hráčov pred rizikami hazardných hier a následkami ich hrania.

 

Podmienkou hrania hazardných hier v kasíne alebo výherných automatov by malo byť podľa návrhu preukázanie sa občianskym preukazom. Zákaz hrať ruletu alebo automaty by mali mať ľudia, ktorí majú pohľadávky na sociálnom alebo zdravotnom poistení, sú v hmotnej núdzi alebo exekúcii za neplatenie výživného, daní, pokút, poplatkov, cla a pohľadávok na poistnom na zdravotnom, sociálnom alebo starobnom dôchodkovom sporení. Päť rokov budú prevádzkovatelia povinní archivovať meno a priezvisko hráča, dátum narodenia a adresu trvalého pobytu, číslo preukazu totožnosti, dátum účasti osoby na hazardnej hre vrátane času jej začiatku a výšku vkladu tejto osoby do hazardnej hry a vyhlásenie osoby o oboznámení sa s rizikami hrania hazardných hier. 


Hráčov hazardných hier majú podľa novely preverovať v jednotlivých registroch štátnych inštitúcií prevádzkovatelia hazardných hier, a tých, ktorí majú podľa návrhu obyčajných zákaz hrať, nesmú pustiť za hracie stroje. Ak majiteľ herne pustí za automaty alebo k rulete osobu, ktorá tam nemá čo robiť, hrozia mu sankcie. Ak by zákon poslanci schválili, obyčajní navrhujú, aby nové pravidlá platili od 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies