OĽaNO chce záchranky vyberať cez elektronickú aukciu

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 09:56 • 2 min
OĽaNO chce záchranky vyberať cez elektronickú aukciu

BRATISLAVA - Prevádzkovatelia ambulancií záchrannej zdravotnej služby by mali byť po novom vyberaní elektronickou aukciou, ktorá by nahradila súčasné výberové konanie.

slovakia

left justify in out

V novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti to navrhujú poslanci Eva Horváthová, Jozef Viskupič a Erika Jurinová (všetci OĽaNO). Právnou normou sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.
     

OĽaNO chce zároveň určiť také podmienky a lehoty elektronickej aukcie, aby boli všetky záchranné stanice aj po uplynutí potrebných povolení nepretržite obsadené. Súčasné ustanovenia o výberových konaniach na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby totiž Obyčajní nepovažujú vzhľadom na nejednoznačnosť, netransparentnosť a prílišnú všeobecnosť ich znenia za prijateľné. Myslia si, že platné kritériá a spôsob hodnotenia žiadostí o vydanie povolenia poskytujú značný priestor na subjektívne hodnotenie a umožňujú tým uprednostňovanie určitých žiadateľov o vydanie povolenia. "V súčasnosti preto nemožno zaručiť spravodlivý a transparentný výber najvhodnejšieho uchádzača o prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby," píše trojica poslancov v dôvodovej správe.
     

Systém výberu žiadateľov je podľa nich potrebné zmeniť tak, aby zaručoval transparentný a nediskriminačný výber a čestnú hospodársku súťaž. "Realizáciou elektronickej aukcie by sa súčasne znížili výdavky v rámci verejnej správy a docielilo by sa kvalitnejšie poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti," argumentujú Obyčajní.
     

Elektronickú aukciu má podobne ako v súčasnosti výberové konanie uskutočňovať ministerstvo zdravotníctva. Spôsob jej realizácie musí byť objektívny, transparentný a nediskriminačný a systém elektronickej aukcie certifikovaný podľa zákona o verejnom obstarávaní. Kritériami hodnotenia majú byť cena, projekt stratégie a rozvoja záchrannej zdravotnej služby a návrh systému kvality, technický stav ambulancie záchrannej zdravotnej služby, materiálno-technické vybavenie a personálne zabezpečenie ambulancie záchrannej zdravotnej služby. Pomer cenovej ponuky k ostatným kritériám hodnotenia OĽaNO nastavuje vo výške 70 ku 30.
     

Rezortu zdravotníctva sa vlani nepodarilo zabezpečiť nepretržité obsadenie staníc vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Z dôvodu nedotiahnutých administratívnych úkonov v septembri päť dní nemohli zo staníc Trenčín a Bratislava lietať záchranárske vrtuľníky. Poslanec NR SR Viliam Novotný (SDKÚ-DS) podal pre kauzu v utorok (6.5.) trestné oznámenie na ministerstvo zdravotníctva. Chce ním dosiahnuť prešetrenie, či rezort porušil zákon, keď nezabezpečil vydanie povolení pre dve sídla vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby riadne a včas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies