OĽaNO chce vyššie tresty za drogy

NETKY.SK • 31 Máj 2013, 12:06 • 2 min
OĽaNO chce vyššie tresty za drogy

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú opäť zvýšiť tresty za drogy z troch na štyri roky. Tresty na aktuálnej schôdzi znížil parlament na základe návrhu z dielne ministerstva spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Podľa nedávno schválenej novely tí, ktorí nie sú dílermi, nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. S týmto OľaNO nesúhlasí a chce vrátiť pôvodný stav vlastnou novelou Trestného zákona, ktorú predložili na najbližšiu parlamentnú schôdzu.

"Cieľom nášho návrhu je, aby sa díler drog nemohol pohybovať po slobode, ale aby bol v base," vyhlásil dnes líder OĽaNO Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente. Obyčajní tvrdia, že nedávno schválená novela umožnila zníženie trestnej sadzby dílerom drog, keďže upravila tú časť zákona, ktorá sa týka práve týchto ľudí a nie užívateľov drog. Matovič upozornil, že zníženie trestnej sadzby sa netýka len ľahkých, ale aj ťažkých drog.

Matovič odmieta tvrdenia, že do väzenia podľa doterajšieho zákona museli ísť aj ľahkí užívatelia drog, "ktorí mali pri sebe tesne viac ako desať dávok". Odvolal sa na informácie, že člen skupiny sýkorovcov, usvedčený díler drog, uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste, a takto sa vyhol väzeniu. "To znamená, že aj súčasný právny poriadok bez zmeny umožňuje, aby sa aj díler drog vyhol nepodmienečnému odsúdeniu. Takže to umožňuje aj každému užívateľovi," vysvetlil Matovič. Obyčajní upozornili, že proti zákonu sú aj viaceré organizácie pracujúce s drogovo závislými.

Podľa schváleného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti majú drogovo závislí dostať druhú šancu. Právna norma znižuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky. Tí, ktorí nie sú dílermi, teda nebudú musieť ísť do väzenia, budú môcť dostať podmienku a probačný dohľad. "Najmä v tých prípadoch, ak odsudzuje páchateľa za nelegálnu držbu drogy, ktorej množstvo mierne prevyšuje hranicu desaťnásobku obvykle jednorazovej dávky, ktorej držba je v zmysle Trestného zákona posudzovaná ako horný limit pre stanovenie, že v danom prípade ide o prechovávanie drog pre vlastnú potrebu," odôvodnil návrh rezort spravodlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies