OĽaNO chce umožniť kandidovať do parlamentu aj nezávislým

NETKY.SK • 10 Január 2015, 17:42 • 2 min
OĽaNO chce umožniť kandidovať do parlamentu aj nezávislým

BRATISLAVA - Umožniť kandidovať za poslanca Národnej rady SR aj nezávislým kandidátom je cieľom návrhu zákona o hospodárení nezávislých poslancov NR SR a financovaní ich činnosti od členov klubu OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Právnou normou sa bude parlament zaoberať na svojej najbližšej schôdzi.
      

Obyčajní chcú tiež umožniť voličovi jednou voľbou zvoliť poslancov z rôznych politických strán, prípadne nezávislých kandidátov. Volič by tak nebol nútený vyberať si kandidačnú listinu alebo kandidátov len z jednej politickej strany. "Návrh zákona tak reaguje na dlhodobú požiadavku občianskej spoločnosti o oslabenie vplyvu politických strán na riadenie štátu a spoločnosti," tvrdia predstavitelia hnutia.
      

Podľa návrhu novej právnej normy teda budú môcť kandidátov na poslancov naďalej navrhovať politické strany a ich koalície. Súčasne sa však budú môcť o mandát uchádzať aj občania v pozícii nezávislých kandidátov, ktorých kandidatúru podporí petíciou aspoň 10.000 občanov. Zodpovedné za zostavenie celkového zoznamu nezávislých kandidátov má byť ministerstvo vnútra. Nezávislí kandidáti na samostatnej kandidačnej listine majú byť zoradení v abecednom poradí a občania by si tak mohli vybrať desať ľubovoľných uchádzačov z najviac desiatich kandidačných listín. "V praxi si každý volič bude môcť jedným hlasovaním vybrať najviac desať svojich kandidátov z rôznych politických strán a koalícií, ako aj z nezávislých osobností," píše sa v návrhu.
      

Za poslanca parlamentu potom budú zvolení tí kandidáti, ktorí získajú najviac preferenčných hlasov na jednotlivých kandidačných listinách, či už za politické strany, alebo za nezávislé osobnosti. To znamená, že poradie jednotlivých kandidátov určia občania a za 150 poslancov Národnej rady budú zvolené osobnosti naprieč politickým spektrom s najvyšším počtom preferenčných hlasov. V prípade, ak by mali viacerí kandidáti rovnaký počet hlasov a nebolo by možné presne určiť 150 poslancov, poradie by sa určilo žrebom, čo už dnes platí v prípade volieb do Európskeho parlamentu.
      

Návrhom zákona OĽaNO zároveň mení aj financovanie politických strán a zavádza nový princíp. Podľa neho sa zrovnoprávni systém financovania politických strán so zvolenými nezávislými kandidátmi a princíp prideľovania prostriedkov bude naviazaný na získaný mandát poslanca, a nie na počet percent pridelených určitej strane.
      

Nezávislý poslanec má mať okrem iného povinnosť viesť osobitnú evidenciu nákladov na účely volieb do NR SR a vyhotovovať predbežnú a záverečnú správu. Musel by si tiež evidovať príjmy z pôžičiek a úverov vrátane dátumu ich prijatia, výšky a dohodnutého termínu splatenia. Ďalšou povinnosťou má byť osobitná evidencia darov a iných bezodplatných plnení a každoročne do 31. marca zverejnenie zoznamu osôb, ktoré mu prispeli na jeho činnosť v predchádzajúcom kalendárnom roku sumou vyššou, ako je minimálna mzda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies