OĽaNO chce rozšíriť zákon o prístupe k informáciám

NETKY.SK • 20 Január 2017, 09:53 • 2 min
OĽaNO chce rozšíriť zákon o prístupe k informáciám

BRATISLAVA – OĽaNO chce rozšíriť pôsobnosť zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj na ďalšie subjekty.

slovakia

left justify in out

Poslanci hnutia preto predložili do parlamentu novelu zákona. NR SR sa bude návrhom zaoberať na schôdzi vo februári. OĽaNO vychádza napríklad z toho, že na Slovensku je problémom, že súčasná miera otvorenosti samosprávy je nedostatočná a mnoho dôležitých informácií o rozhodnutiach samosprávy a jej hospodárení zostáva ukrytých na úradoch. „Otvorená samospráva zverejňuje všetky dáta, ktoré má k dispozícii a z ktorých vychádza pri tvorbe rozvojových programov, príprave rozpočtov a plánovaní. Cestou k zvýšeniu verejnej kontroly a k zvýšeniu miery vedomostí o samospráve je zverejňovanie dát, najmä ekonomických a legislatívnych, s ktorými úrady pracujú,“ argumentujú poslanci OĽaNO.

 

OĽaNO navrhuje rozšírenie povinnosti zverejňovať informácie podľa zákona o slobode informácií aj na subjekty, založenými právnickými osobami, ktoré už zákonu podliehajú. Pod zákon by podľa OĽaNO mali tak spadať aj občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie, ak hospodária s verejnými prostriedkami inštitúcií, na ktoré sa zákon vzťahoval, ak dostanú viac ako 100 000 eur ročne. Povinné by malo byť aj zverejňovanie zmlúv uzatváraných v bežnom obchodnom styku. Zverejňovať by sa podľa návrhu mali aj informácie o poskytnutom sponzorstve, dotácii, grante, finančnom príspevku alebo inej obdobnej finančnej alebo nefinančnej podpory. OĽaNO zároveň navrhuje povinné zverejňovanie osobných údajov, najmä životopisných údajov a ďalších informácií o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, t.j. kandidátov na verejnú funkciu, ako aj o úspešných kandidátoch na verejnú funkciu bezprostredne po ich nástupe do takejto funkcie.

 

Zavedením týchto opatrení sa podľa OĽaNO zvýši nielen transparentnosť práce štátnej správy a samosprávy, ale zároveň sa zníži aj miera klientelizmu a korupcie. Naopak, zvýši sa kontrola zo strany verejnosti aj vo vzťahu k ďalšiemu okruhu subjektov, ktoré poskytujú alebo ktorým sa poskytujú verejné prostriedky z daní všetkých občanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies