OĽaNO chce rozšíriť osobitný motív o akúkoľvek skupinu

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 13:22 • 2 min
OĽaNO chce rozšíriť osobitný motív o akúkoľvek skupinu

BRATISLAVA - Rozšíriť okruh osobitných motívov, pre ktorý sa zvyšujú trestné sadzby o trestné činy motivované nenávisťou k akejkoľvek sociálnej skupine, navrhujú v novele Trestného zákona poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Obyčajní ľudia právnou normou reagujú na nedávno schválenú vládnu novelu, ktorá rozšírila okruh druhov osobitných motívov, pre ktoré sa zvyšujú tresty, aj o spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu. Prezident Ivan Gašparovič vrátil návrh parlamentu, v zákone mu chýbalo zvýraznenie ochrany ďalších spoločenských skupín, poslanci však námietke hlavy štátu nevyhoveli.

Osobitným motívom podľa zatiaľ platného znenia Trestného zákona sa rozumie spáchanie trestného činu z národnostnej, etnickej alebo rasovej nenávisti alebo nenávisti z dôvodu farby pleti. K ním pribudne aj spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu. V praxi to znamená, že ak sa páchateľ dopustí trestného činu z osobitného motívu, zákon pri určených skutkových podstatách počíta s uložením prísnejšieho trestu. Napríklad pri ublížení na zdraví sa namiesto základnej trestnej sadzby šesť mesiacov až dva roky použije trestná sadzba jeden až tri roky. 

"Takéto nesystémové doplnenie v praxi znamená, že ak si napríklad satanista počká babičku, ktorá pôjde večer z omše a pre iné náboženské vierovyznanie jej fyzicky ublíži, ak mladík s baseballovou pálkou fyzicky ublíži nezamestnanému, ktorého považuje za príživníka na štáte, alebo zdravotne postihnutého, ktorého považuje za menejcenného, bude potrestaný menej prísne (pri zohľadnení výlučne osobitného motívu ako osobitného kvalifikačného pojmu) ako ktorýkoľvek iný človek, ktorý ublíži heterosexuálovi, homosexuálovi, bisexuálovi alebo transsexuálovi z dôvodu jeho inej sexuálnej orientácie," argumentujú obyčajní ľudia. Igor Matovič, Erika Jurinová, Miroslav Kadúc, Richard Vašečka, Martin Fecko, Branislav Škripek, Štefan Kuffa a Peter Pollák sa pýtajú, akým právom zákon povýšil sexuálnu orientáciu nad iné dôvody spáchania trestného činu z nenávisti a tým aj jednu sociálnu skupinu – určitým spôsobom sexuálne orientovaných ľudí, nad iné sociálne skupiny – napríklad veriacich, ateistov, nemajetných, zdravotne postihnutých a podobne. Novelu, ktorá rozšírila okruh druhov osobitných motívov, pre ktoré sa zvyšujú tresty, aj o spáchanie trestného činu z nenávisti pre sexuálnu orientáciu, považujú za návrat do právneho praveku, návrh je podľa nich v rozpore so základnými demokratickými princípmi a princípmi právneho štátu. 

"Nahradením neúplného a nesystematického výpočtu vybraných druhov nenávisti navrhovaným všeobecným znením - spáchanie trestného činu z nenávisti pre príslušnosť k akejkoľvek sociálnej skupine by sa dosiahlo rovnaké zaobchádzanie so všetkými páchateľmi predmetných trestných činov (t. j. použitie vyššej trestnej sadzby)," vysvetľujú poslanci za OĽaNO. 

Parlament sa návrhom obyčajných ľudí bude zaoberať na septembrovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies