OĽaNO chce rokovať s celou opozíciou o predsedovi NKÚ

NETKY.SK • 25 Jún 2013, 16:30 • 2 min
OĽaNO chce rokovať s celou opozíciou o predsedovi NKÚ

BRATISLAVA – Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti (OĽaNO) chcú dostať všetky opozičné strany za jeden rokovací stôl. Rokovať chcú s nimi o obsadení postu predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). S iniciatívou vyšla podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová a predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič.

slovakia

left justify in out

Tí pozývajú predsedov všetkých opozičných strán a predsedov poslaneckých klubov na rokovanie, ktoré by malo byť vo štvrtok. Podľa OĽaNO sú veci, pri ktorých musí ísť stranícka politika bokom. Takou je aj spoločný postup pri výbere kandidáta na predsedu NKÚ. „Nedovoľme vládnej väčšine obsadiť poslednú inštitúciu, ktorá má zaručiť zákonné a efektívne hospodárenie s verejnými prostriedkami. Po piatich neúspešných pokusoch o zvolenie kandidáta na post predsedu NKÚ musíme spoločne prispieť k tomu, aby sme túto parlamentnú ságu ukončili v prospech občanov tak, aby nikto nemohol spochybniť nezávislú kontrolnú činnosť NKÚ,“ napísala predstaviteľom opozičných
strán Jurinová. 

Poslanci mali na júnovej schôdzi po šiesty raz voliť predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a dvoch podpredsedov. Kandidáta na post šéfa NKÚ však nepredložila žiadna strana. Parlament sa šéfa NKÚ pokúšal voliť už päťkrát. Voľba na poslednej riadnej schôdzi sa 28. mája tiež neuskutočnila. SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd pred hlasovaním stiahli svojho kandidáta Maroša Žilinku, ktorý bol jediným nominantom na funkciu. Strany Ľudovej platformy tak urobili po tom, ako Smer-SD neodsúhlasil verejnú voľbu šéfa NKÚ a presadil tajné hlasovanie. "Ak vás niekto štyrikrát oklame, tak piatykrát hovoríme - urobme verejnú voľbu," komentoval opozičnú požiadavku na verejnú voľbu predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Ďalšieho kandidáta na post šéfa NKÚ už Ľudová platforma podľa jeho slov hľadať nebude. 

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom. Smer-SD a Fico argumentujú, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Ak sa opozícia dohodnúť nedokáže, Fico pripustil možnosť, že jej ponúkne kandidátov, ktorí vyšli z jej radov a v minulosti zastávali zodpovedné funkcie. Ako príklad spomenul bývalého šéfa Štatistického úradu SR Petra Macha (blízky KDH), bývalého predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala (blízky strane Most-Híd) či niekdajšieho riaditeľa SIS Karola Mitríka (blízky SDKÚ-DS). Ako tretiu možnosť premiér ponúkol výberové konanie organizované úradom vlády, teda podobný postup, ako zvolila Iveta Radičová pri hľadaní šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona