OĽaNO chce referendum bez kvóra a vždy v deň volieb

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 07:51 • 2 min
OĽaNO chce referendum bez kvóra a vždy v deň volieb

BRATISLAVA - Kvórum pri referende by sa malo zrušiť a konať by sa malo vždy v deň najbližších celoštátnych volieb. V novele ústavného zákona to navrhuje líder OĽaNO Igor Matovič. Návrh právnej normy predstavil v závere piateho rokovacieho dňa 48. schôdze parlamentu.

slovakia

left justify in out

"Myslíme si, že existencia 50-percentného kvóra, keď k urnám musí prísť 2,2 milióna ľudí, systematicky ubíja v ľuďoch záujem o veci verejné," povedal Matovič. Podľa jeho slov sa to na prvý pohľad môže zdať ako úlet, ale nulové kvórum majú napríklad vo Švajčiarsku, Fínsku, Estónsko či Španielsku. "Je to bežný parameter, ktorý sa v Európe využíva, a práve neexistencia žiadneho kvóra nabáda ľudí k záujmu o veci verejné," myslí si.

 

Od toho, že sa referendum vždy spojí s najbližšími celoštátnymi voľbami, si Matovič sľubuje zníženie nákladov. Zároveň chce presadiť, aby sa rozšíril okruh tém, o ktorých sa plebiscit nemôže konať. K témam základné práva a slobody, štátny rozpočet, dane a odvody by malo pribudnúť skrátenie volebného obdobia.

 

Plénum bude v stredu (18.3.) pokračovať v rokovaní o ďalších poslaneckých návrhoch zákonov. Podvečer sa uskutoční tajná voľba jedného člena Správnej rady ÚPN a dvoch členov Dozornej rady ÚPN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies