OĽaNO chce pripraviť novelu zákona o nadobúdaní pôdy

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 17:07 • 2 min
OĽaNO chce pripraviť novelu zákona o nadobúdaní pôdy

BRATISLAVA - Hnutie OĽaNO chce na júnovú schôdzu NR SR pripraviť návrh novely zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku.

slovakia

left justify in out

Zdôvodňuje to tým, že poslanci Smeru spomínaný zákon prijali bez zapracovania pripomienok OĽaNO napriek ich avizovanej podpore. Ako v piatok informovalo OĽaNO, jeho pozmeňujúce návrhy by mohli prispieť k zlepšeniu stavu a ku skvalitneniu zákona. Podľa hnutia by obmedzili špekulantov, či zabránili predaju pôdy do zahraničia obchádzaním tohto zákona.

 

"Na júnovú schôdzu sa preto pokúsime pripraviť novelu prijatého zákona, ktorá by ho vylepšovala v duchu pozmeňujúcich návrhov, ktoré sme podali počas tejto schôdze," uviedol poslanec za OĽaNO Martin Fecko. Poslanci vládnej strany sa podľa neho k ich pozmeňujúcim návrhom vyjadrili, že by zákon vylepšili. "Tak azda svoje slová potvrdia aj pri našej novele," dodal Fecko. 

 

"Navyše, prechodné ustanovenia prijatého zákona nezabránia špekulatívnym prevodom pôdy vykonaným do 31. mája 2014 vo vzťahu k osobám s trvalým pobytom alebo sídlom v EÚ," upozornil na ďalšiu nezrovnalosť poslanec za OĽaNO Jozef Viskupič. 

 

OĽaNO tvrdí, že ich návrhy by riešili problematiku komplexne. "V prípade, ak predajca napríklad ponúkne špekulatívne vysokú cenu, ktorú za pozemok nedá ani miestny či regionálny poľnohospodár, ani iný poľnohospodár na Slovensku, tak možnosť odkúpenia tejto pôdy dostane ešte obec, alebo štát cez Slovenský pozemkový fond," poznamenal Fecko. Až potom by podľa neho mohol predajca ponúknuť pôdu komukoľvek, vrátane cudzincov. 

 

Parlament po niekoľkodňovej diskusii v piatok schválil v skrátenom legislatívnom konaní opozíciou kritizovaný zákona o nadobúdaní poľnohospodárskeho pozemku. Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomíra Jahnátka zákon vytvára predpoklady, aby sa pôda dostala len do vlastníctva osôb, ktoré na nej dokážu hospodáriť a zveľaďovať jej hodnotu. "Som presvedčený o tom, že tento zákon pomôže slovenským poľnohospodárom a poľnohospodárom všeobecne, pomôže aj vlastníkom pôdy, tým pomôže aj Slovensku," povedal poslanec za stranu Smer-SD Marian Záhumenský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona