OĽaNO chce podporiť lazy a lazníkov

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 12:00 • 2 min
OĽaNO chce podporiť lazy a lazníkov

BRATISLAVA - Podporiť lazy a lazníkov chcú návrhom zákona poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

"Zásadným impulzom k vypracovaniu lazníckeho zákona je skutočnosť, že za posledné desaťročia sa laznícke osídlenie dostalo na pokraj zániku. Istá obroda tohto spôsobu života v podobe rekreačného chalupárčenia síce predstavuje alternatívu rozvoja a zachovania domového fondu rozptýleného osídlenia, avšak nemôže byť cestou záchrany tohto jedinečného spôsobu obživy a bývania," argumentujú obyčajní ľudia.


Návrh definuje základné pojmy, akými sú rozptýlené osídlenie (lazy), laznícka obec, obyvateľ lazov, laznícka pôda a laznícke obydlie. Následne vytvára priestor na požiadanie o poskytnutie finančnej podpory vo forme dotácie pre obyvateľa lazov prostredníctvom lazníckej obce alebo pre samotnú laznícku obec z rozpočtovej kapitoly príslušného ministerstva.


Dotácie sú považované za účelovo viazané finančné prostriedky poskytované zo štátneho rozpočtu konkrétnemu subjektu – v prípade lazníckeho zákona lazníckej obci, ktorá by ich následne vyplácala obyvateľom lazov. Právna norma rozlišuje tri typy dotácií, ktoré môžu byť poskytnuté obyvateľovi lazov - a to na osobitnú podporu obyvateľa lazov, na rekonštrukcie lazníckeho obydlia s cieľom zachovať tradičný charakter architektúry a historických štruktúr krajiny a na podporu hospodárenia na lazoch, ktoré sleduje najmä obstaranie poľnohospodárskych strojov nevyhnutných na obhospodarovanie lazníckej pôdy. "Vzhľadom na skutočnosť, že je to práve konkrétna laznícka obec, ktorá najlepšie pozná potreby svojich občanov, žijúcich v odľahlých oblastiach ako aj celkovo miestne pomery, navrhovatelia zvolili právnu úpravu, na základe ktorej laznícky zákon poskytuje základný rámec poskytovania dotácií, avšak konkrétne pravidlá a postup budú stanovovať všeobecne záväzné nariadenia obcí v rámci výkonu ich samostatnej pôsobnosti," vysvetľujú poslanci OĽaNO. Obyčajní ľudia navrhujú aj poskytovanie dotácií lazníckej obci, a to na miestne a účelové komunikácie, ktoré sú vo vlastníctve lazníckej obce a táto ich aj spravuje, a na osobitnú pravidelnú dopravu vo forme školských autobusov.


Opoziční poslanci nevedeli vyčísliť, koľko by ich návrh stál a aká by mala byť výška dotácií. "Negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy nie je možné vyčísliť, a to najmä s ohľadom na absenciu vykonávacích právnych predpisov pri podaní návrhu zákona, ktorými budú stanovené výšky jednotlivých dotácií a nastavené podmienky, za ktorých sa dotácie budú poskytovať," uvádzajú obyčajní ľudia.


Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies