OĽaNO chce plošné 50-% zdanenie výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov ŠtB

NETKY.SK • 29 Október 2014, 15:51 • 2 min
OĽaNO chce plošné 50-% zdanenie výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov ŠtB

BRATISLAVA - Opozičné poslankyne Národnej rady (NR) SR Erika Jurinová a Janka Šípošová (obidve OĽaNO) navrhujú plošné 50-% zdanenie výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

slovakia

left justify in out

Zároveň navrhujú tieto peniaze použiť na jednorazové odškodnenie politických väzňov, prípadne ich manželiek či manželov. Uvedené zmeny obsahuje návrh novely zákona o protikomunistickom odboji, ktorým sa zároveň má upraviť aj zákon o dani z príjmov. Plánujú ho predložiť na najbližšiu schôdzu parlamentu.

 

Jurinová upozornila, že na Slovensku sa ani 25 rokov po Nežnej revolúcii neodstránila zvrátenosť vyplácania výsluhových dôchodkov príslušníkom ŠtB. "Títo ľudia majú dnes vyššie dôchodky ako ich obete. Chceme túto zvrátenosť napraviť," priblížila zámer novely na dnešnej tlačovej konferencii Jurinová.

 

Aj podľa Šípošovej je tento stav nespravodlivý. "Tí, čo v minulosti trpeli, dôsledky prenasledovania znášajú doteraz. Majú nízke dôchodky aj preto, že nemohli pracovať alebo neskôr pracovali na slabo platených miestach," podotkla Šípošová.

 

Obidve predkladateľky chcú pre svoju novelu získať podporu aj u kolegov z opozície, ale i z vládnej strany Smer-SD.

 

Počet bývalých príslušníkov ŠtB eviduje Ústav pamäti národa (ÚPN). Ak by návrh poslankýň prešiel v parlamente, údaje o počte bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí poberajú výsluhové dôchodky, by mal Sociálnej poisťovni (SP) poskytnúť práve ÚPN. Podľa slov Jurinovej by sa mohla novela dotknúť približne 1000 až 1300 poberateľov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona