OĽaNO chce odmeňovať, chrániť a vyznamenávať oznamovateľov korupcie

NETKY.SK • 25 Apríl 2013, 11:42 • 2 min
OĽaNO chce odmeňovať, chrániť a vyznamenávať oznamovateľov korupcie

BRATISLAVA - Oznamovatelia korupcie by mali mať nárok na finančnú odmenu, ochranu aj štátne vyznamenanie. Navrhujú to 15 poslanci OĽaNO v zákone o podpore, ochrane a odmene bojovníkov s korupciou, ktorý predložia do Národnej rady SR. Parlament sa bude právnou normou zaoberať na májovej schôdzi.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii vysvetlil poslanec Ján Mičovský (OĽaNO), každému, kto sa postaví proti korupcii, patrí vysoký spoločenský status, ochrana a vysoká pozornosť. "V tomto zákone jednoznačne bojujeme nielen s korupčnými trestnými činmi, ktoré pozná náš Trestný poriadok, ale bojujeme aj s nekalými praktikami, ktoré nie sú trestnými činmi, ale spôsobujú škody," uviedol Mičovský.

Ochrana oznamovateľa má byť založená na tom, že má v rámci pracovno-právnych vzťahov právo požívať cez Inšpektorát práce maximálnu ochranu a v rámci Trestného poriadku zase ochranu v podobe utajenia či zmeny identity. "Ak bude zamestnávateľ podozrivý z korupcie, bude monitorovaný a bude musieť chrániť nielen oznamovateľa korupcie, ale všetkých zamestnancov," zdôraznil.

Na margo odmeny Mičovský povedal, že má byť dvojakého typu. Buď to bude odmena paušálna vo výške päťnásobku minimálnej mzdy, alebo odmena podielová, teda 30 percent zo zachráneného množstva štátnych peňazí. V každom prípade nebude automatická a oznamovateľ o ňu bude musieť požiadať. "Ja osobne by som nikdy o odmenu nežiadal. Požadovať odmenu za občiansku statočnosť je niečo, čo sa nenosí. No ak nám tu obrovské peniaze odchádzajú preč, tak skúsme si kúpiť aj tú občiansku statočnosť," apeloval s tým, že krajina by na tom určite finančne získala.

Oznamovateľ má byť odmenený aj morálne. "Navrhujeme, aby každoročne mali títo ľudia možnosť získať od prezidenta SR štátne vyznamenanie," podotkol Mičovský. Oznamovateľ korupcie má mať aj možnosť získať bezplatnú právnu pomoc, ak sa ocitne v problémoch.

Mičovský ako príklad uviedol, že ak zamestnanec oznámi vo svojom podniku korupciu, bude mať možnosť sa rozhodnúť, či bude úplne utajený, či chce ochranu resp. zmenu identity. "Inšpektorát práce tohto človeka a všetkých jeho kolegov vyhlási za chránených a dotknutý podnik sa stane monitorovaným. Oznamovateľ zároveň musí byť informovaný o všetkých krokoch v procese šetrenia jeho podnetu," povedal.

Členovia OĽaNO priznávajú, že s poslancami Smeru-SD o návrhu ešte nehovorili. Ak ho chcú presadiť, potrebujú aj hlasy vládnej strany. "Obávam sa, že reakcia môže byť nie celkom ústretová, na druhej strane máme vieru, že táto téma je natoľko vážna, že zmietnuť tento návrh zo stola je politicky nepriechodné," vyhlásil.

Poslanci OĽaNO pripomínajú, že v korupčných kanáloch na Slovensku sa ročne stratí minimálne 500 miliónov eur. "Za tieto peniaze by sa dalo postaviť desať nemocníc každý rok, zvýšiť plat všetkým učiteľom o 600 eur mesačne či vytvoriť viac ako 100.000 nových pracovných miest," dodal Mičovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies