OĽaNO chce obmedziť hazard

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 14:59 • 2 min
OĽaNO chce obmedziť hazard

BRATISLAVA – Obmedziť hazardné hry chcú novelou zákona o hazardných hrách poslanci za OĽaNO-NOVA. Obciam chcú opoziční poslanci návrhom opätovne priznať právomoc, aby mohli obmedziť alebo zakázať všetky zákonom vymedzené hazardné hry alebo len niektoré z nich aj bez toho, aby museli prijať v tejto veci podnet od obyvateľov obce prostredníctvom petície.

slovakia

left justify in out

Zároveň právnou normou, ktorú obyčajní ľudia predložili do parlamentu, presadzujú, aby sa o stávkové hry rozšíril okruh hazardných hier, ktorých hranie sa bude môcť prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia obmedziť.

 

Všeobecne záväzným nariadením by mestá a obce podľa OĽaNO mohli rovnako určiť, že sa bude môcť zakázať prevádzkovanie len niektorých hazardných hier, keďže podľa súčasnej právnej úpravy je možné zakázať prevádzkovanie buď všetkých, alebo ani jednej z hazardných hier. Novela by tiež mala umožniť obyvateľom obce, aby prostredníctvom petície mohli namietať, že sa hraním hazardných hier narúša verejný poriadok, respektíve že prevádzkovaním hazardných hier dochádza k podstatnému zásahu do záujmov obyvateľov obce.

 

„Ochrana detí a mladistvých pred rizikom závislosti od hazardných hier, zamedzenie ľahkého prístupu k hazardným hrám alebo akéhokoľvek iného častého kontaktu s nimi, či snaha odstrániť nežiaduce vplyvy s tým spojené sa dajú označiť za priority rezonujúce v dnešnej spoločnosti v súvislosti s problematikou hazardných hier,“ uvádzajú poslanci za OĽaNO-NOVA. Návrhom opoziční poslanci podľa vlastných slov reagujú aj na požiadavky verejnosti, ktorá v poslednom období petíciami v Bratislave, Galante, Ružomberku, Levoči a ďalších mestách požaduje zákaz hazardu, prípadne si želá jeho obmedzenie.

 

„Návrh zákona vyvoláva pozitívne sociálne vplyvy spočívajúce v možnosti obcí a ich obyvateľov účinnejšie bojovať proti nežiaducim vplyvom spojeným s prevádzkovaním hazardných hier na ich území, čo však naopak zakladá negatívne vplyvy na verejný rozpočet a na podnikateľské prostredie. Návrh zákona však bude mať aj negatívne sociálne vplyvy,“ konštatujú predkladatelia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies