OĽaNO chce nižšie kvórum pre referendum

NETKY.SK • 8 September 2014, 10:19 • 2 min
OĽaNO chce nižšie kvórum pre referendum

BRATISLAVA – Posilniť práva občanov SR zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda, a to znížením kvóra účasti z 50 na 20 percent oprávnených voličov potrebných pre platnosť plebiscitu, navrhujú v novele ústavy poslanci za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

„Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu aktuálnej politickej situácie, keď sa javí, že parlamentná väčšina v NR SR nechráni verejný záujem, ale záujmy finančných skupín. Prostredníctvom inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre NR SR záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa umožnilo občanom SR spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie,“ argumentujú obyčajní.

 

Pripomínajú, že v histórií Slovenska sa konalo sedem referend, z ktorých sa iba jedno skončilo s platnými výsledkami. Ostatné referendá boli neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené. Pri šiestich referendách sa teda podľa nich zbytočne minuli značné finančné prostriedky. „Vzhľadom na historické skúsenosti možno konštatovať, že striktná požiadavka referendového kvóra de facto oslabuje využitie tohto inštitútu priamej demokracie,“ vravia obyčajní. 

 

Referendum podľa návrhu bude platné pri účasti najmenej 20 percent voličov. Na prijatie návrhov tvoriacich predmet referenda bude však aj naďalej potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny účastníkov referenda. „Prostredníctvom upravenej procesnej podmienky týkajúcej sa platnosti referenda by malo nastať prelomenie až úplné odstránenie spoločenskej apatie a posilnenie pocitu zodpovednosti jednotlivých občanov za budúcnosť svojej krajiny,“ argumentujú poslanci OĽaNO. 

 

Obyčajní už v minulosti presadzovali úplné zrušenie kvóra potrebného pre platnosť referenda, parlament však ich novelu neschválil. Štatistické údaje podľa nich ukazujú, že volebná účasť pri „najmenej zaujímavých voľbách“, ako sú voľby do orgánov samosprávnych krajov alebo do Európskeho parlamentu, osciluje v intervale 13 do 20 percent. „Z toho vyplýva, že ani nie 20 percent obyvateľstva má aktívny záujem zúčastňovať sa na mechanizmoch priamej demokracie a rozhodovať o záležitostiach spoločenského záujmu,“ vysvetľujú obyčajní, prečo nastavili kvórum na hranicu 20 percent. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies