OĽaNO chce nezávislejšiu políciu

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 14:46 • 2 min
OĽaNO chce nezávislejšiu políciu

BRATISLAVA – Posilnenie právomocí a postavenia prezidenta Policajného zboru a menej politickej kontroly nad políciou navrhujú v novele zákona o Policajnom zbore poslanci NR SR za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Obyčajní ľudia presadzujú, aby sa zaviedol nový transparentný mechanizmus menovania a odvolávania policajného prezidenta. Po novom by ho mala vymenovávať vláda a nie minister vnútra.

 

Kandidátov na post policajného prezidenta by podľa novely vyberala trojčlenná komisia zložená zo zástupcov policajných odborov, akademickej sféry a z bojovníkov proti korupcii, respektíve občianskej spoločnosti z radov tzv. bielych vrán. Minister vnútra by potom vláde navrhol vymenovať za šéfa polície niekoho z vybraných kandidátov.
Zákon by podľa obyčajných mal stanovovať dĺžku funkčného obdobia vymenovaného policajného prezidenta a zakotvovať aj dôvody na jeho odvolanie z funkcie.

 

Návrh počíta s vytvorením samostatnej rozpočtovej organizácie z Policajného zboru napojenej na rozpočtovú kapitolu Ministerstva vnútra SR a vlastného služobného úradu.

 

Policajný zbor sa člení na rôzne špecializované služby ako služba kriminálnej polície, služba finančnej polície

alebo služba dopravnej polície. Tieto služby sú vykonávané v rámci jednotlivých útvarov Policajného zboru, ktoré v súčasnosti zriaďuje a zrušuje minister. „Návrh zákona presúva túto základnú organizačnú právomoc do rúk prezidenta Policajného zboru, čím je vytvorený základný stavebný kameň posilnenia nezávislosti a odpolitizovania slovenskej polície,“ konštatujú obyčajní ľudia. Z pohľadu vyšetrovania najzávažnejších trestných činov, ktoré patria do právomoci Špecializovaného trestného súdu, prechádza do právomoci prezidenta Policajného zboru aj oprávnenie zriaďovať osobitné útvary s pôsobnosťou na celé územie Slovenskej republiky, ktoré sú zodpovedné za odhaľovanie a vyšetrovanie týchto trestných činov.

 

„Doktrína nezávislej polície je pritom moderným konceptom, ktorého význam z globálneho hľadiska postupne vzrastá. Príkladom využitia tohto princípu je Veľká Británia, ktorá pred niekoľkými rokmi radikálne zreformovala svoj dlhoročný tradičný model policajnej správy a v súčasnosti sú policajní komisári dokonca priamo volení občanmi,“ argumentujú poslanci za OĽaNO.

 

Návrhom sa bude parlament zaoberať na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona