OĽaNO chce dovoliť nezávislým kandidátom nominácie do volebných komisií

NETKY.SK • 6 September 2014, 14:42 • 2 min
OĽaNO chce dovoliť nezávislým kandidátom nominácie do volebných komisií

BRATISLAVA - Nezávislí kandidáti v komunálnych voľbách by mali mať možnosť nominovať do miestnych a okrskových volebných komisií svojich zástupcov. Tvrdia to poslanci Národnej rady SR za OĽaNO.

slovakia

left justify in out

Túto možnosť chcú zaviesť novelou zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktorú predložili na septembrovú parlamentnú schôdzu.
      

"Navrhovaný mechanizmus zabráni súčasnému znevýhodňovaniu nezávislých kandidátov a umožní aj im účasť na kreovaní volebných komisií," píše sa v návrhu novely zákona. Obyčajní si od zmeny sľubujú dodržanie zásady rovnosti medzi jednotlivými kandidátmi i vyšší stupeň kontroly priebehu volieb. OĽaNO chce, aby zmena platila už pre novembrové komunálne voľby (15.11.).
      

Na voľby dohliadajú viaceré komisie, nad všetkými stojí Ústredná volebná komisia (ÚVK). Členov do nej delegujú politické strany, hnutia či koalície, ktoré v komunálnych voľbách podali kandidačné listiny do obecných (mestských) zastupiteľstiev aspoň v jednej pätine slovenských okresov. Nominácie musia prísť do 16. októbra. ÚVK má prvýkrát zasadnúť najneskôr 21. októbra.
      

Tvoria sa aj obvodné, miestne a okrskové volebné komisie. Do obvodnej komisie delegujú členov strany, hnutia či koalície, ktoré podali kandidátky do obecných (mestských) zastupiteľstiev aspoň v jednej tretine obcí patriacich do územného obvodu obvodnej komisie. Do miestnej volebnej komisie delegujú členov strany, hnutia či koalície, ktoré podali kandidátky do obecného (miestneho) zastupiteľstva. Okrskovú volebnú komisiu tvoria nominanti strán, hnutí a koalícií, ktorých kandidačné listiny pre voľby do obecného (mestského) zastupiteľstva zaregistrovali.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies