OĽaNO chce dovoliť hazardné hry len ľuďom bez dlhov či exekúcií

NETKY.SK • 28 Marec 2014, 12:49 • 2 min
OĽaNO chce dovoliť hazardné hry len ľuďom bez dlhov či exekúcií

BRATISLAVA - Hazardné hry by nemali byť prístupné pre poberateľov sociálnych dávok či dlžníkov. Novelou zákona o hazardných hrách to chcú dosiahnuť poslanci Národnej rady SR za OĽaNO Miroslav Kadúc, Peter Pollák, Štefan Kuffa a Martin Fecko.

slovakia

left justify in out

"Žiadny tento človek by nemal prehrať svoje peniaze, dávky v hracích automatoch," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Kadúc. Podľa Kuffu je zarábanie na najchudobnejších nemorálne. "Je neakceptovateľné dovoliť ľuďom míňať pomoc štátu na zisk pre prevádzkovateľov herní," doplnil Pollák. Kadúc zdôraznil, že novela nechce trestať tých, ktorí nezneužívajú sociálnu situáciu ľudí a nezarábajú na nich, ale práve tých, pre ktorých sú zárobkovou činnosťou sociálne slabí.
     

Obyčajní chcú dovoliť hazard len osobám, ktoré nepoberajú dávky v hmotnej núdzi, nemajú na krku exekúciu či dlhy v poisťovniach. Záujemcovia o hru by sa po novom museli pred hraním preukázať preukazom totožnosti a podpísať vyhlásenie o oboznámení sa s rizikami hazardných hier. Prevádzkovateľ by si mal cez evidencie preveriť, či záujemca o hru nemá dlhy a nepoberá sociálne dávky.
     

Chcú tiež zaviesť sankcie pre prevádzkovateľov herní, ktorí nedodržia zákon. Obyčajní sa pri kontrole dodržiavania zákona spoliehajú na samoreguláciu. "Ak prevádzkovateľ vpustí do herne človeka, ktorý poberá sociálne dávky, či má dlhy, a ak sa potom ukáže, že to bolo z evidencie zistiteľné, ten človek môže požadovať späť svoj vklad peňazí," opísal Kadúc. Poslanec neverí, že "prevádzkovateľ si vezme na tričko, že bude musieť vrátiť niekomu peniaze".
     

Asociácia zábavy a hier (AZAH) a Asociácia prevádzkovateľov videohier (APV) po tom, čo poslanci návrh predložili, uviedli, že považujú novelu zákona za nereálnu. Neprináša podľa nich komplexnú ochranu rizikových hráčov a je len namierená proti hernému priemyslu. Tvrdia, že niektoré z navrhovaných opatrení prevádzkovatelia herní uplatňujú už dlhší čas.
     

Hráčsku závislosť, ktorej niektorí hráči podľahnú, treba podľa asociácií riešiť aktívnou spoluprácou so štátom i liečebnými zariadeniami. Podľa AZAH aj APV sociálne slabé skupiny nie sú pre herne vyhľadávanými klientmi a snažia sa z vlastnej iniciatívy zamedziť im prístup k hraniu. Asociácie tiež poukázali, že poslanci neprinášajú žiadne reálne riešenie pre komplexnú ochranu rizikových hráčov. Podľa nich by bolo treba prísť s riešeniami alkoholizmu či predaja tabakových výrobkov. Poukazujú tiež na problém s internetovým hraním.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies