OĽaNO chce dať do ústavy právo na dobrú správu veci verejných

NETKY.SK • 5 Október 2013, 15:52 • 2 min
OĽaNO chce dať do ústavy právo na dobrú správu veci verejných

BRATISLAVA - Keďže ide o zmenu Ústavy SR, návrh OĽaNO bude musieť pre svoj úspech získať podporu aspoň 90 poslancov.

slovakia

left justify in out

Ústava SR by mala v katalógu politických ústavných práv obsahovať aj právo na dobrú správu vecí verejných. Takto si to predstavujú poslanci NR SR za hnutie OĽaNO Igor Hraško a Miroslav Kadúc, ktorí návrh na zmenu najvyššieho zákona štátu predložili na októbrovú schôdzu parlamentu.

"Pojem 'dobrá správa' je súhrnom zásad a požiadaviek v modernom demokratickom právnom štáte, ktorých spoločným cieľom je kvalitné, efektívne, transparentné a riadne fungovanie verejnej správy," tvrdia poslanci. Zároveň pripomínajú, že myšlienka práva ľudí na to, aby sa štát správal v zmysle týchto zásad, a teda riadil štát "dobre", sa dlhodobo tvorila na pôde Rady Európy, ktorá počnúc rokom 1977 prijala viacero rezolúcií a odporúčaní formujúcimi súčasnú podobu práva na dobrú správu.

"Téma dobrej správy verejných vecí zarezonovala aj na úrovni Európskej únie, a to do takej miery, že sa v podobe základného ľudského práva stala súčasťou Charty základných práv EÚ," argumentujú Hraško a Kadúc. V nadväznosti na tento dokument Európsky parlament v septembri 2001 schválil Európsky kódex dobrej správnej praxe, ktorý podrobnejšie ustanovuje, čo v praxi znamená právo na dobrú správu vecí verejných zakotvené v Charte základných práv EÚ.

SR je však povinná aplikovať ustanovenia o dobrej správe vecí verejných len v prípadoch, keď koná podľa práva Európskej únie. "Napriek tomu v odbornej i laickej verejnosti prevládajú názory, že viaceré princípy dobrej správy verejných vecí sú súčasťou nášho ústavnoprávneho systému. Každodennou praxou je však nevôľa a neochota pri aplikovaní a následnej ochrane tohto práva v súvislosti s vnútroštátnymi orgánmi," upozorňujú členovia snemovne s tým, že túto skutočnosť vníma ako zásadný problém aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Tá v rámci pracovného stretnutia ombudsmanov členských krajín V4 v apríli 2013 konštatovala výrazný deficit pri aplikácii práva na dobrú správu vecí verejných v Slovenskej republike.

Keďže ide o zmenu Ústavy SR, návrh OĽaNO bude musieť pre svoj úspech získať podporu aspoň 90 poslancov. Nutné teda je, aby sa opozícia a vládny Smer-SD v tejto myšlienke spojili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona