OĽaNO chce aukcie na prevádzkovanie záchrannej služby

NETKY.SK • 12 Jún 2014, 09:03 • 2 min
OĽaNO chce aukcie na prevádzkovanie záchrannej služby

BRATISLAVA - Poslanci za OĽaNO Jozef Viskupič, Erika Jurinová a Eva Horváthová predložili do parlamentu návrh na novelizáciu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.

slovakia

left justify in out

Rozpravou o ich návrhu dnes Národná rada SR ukončila 14. rokovací deň 35. schôdze. Navrhovanou novelou zákona sa má nahradiť výberové konanie na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancie záchrannej zdravotnej služby elektronickou aukciou.

 

Nezaradení poslanci NR SR chcú zmeniť volebný systém i zrušiť referendové kvórum. Ich návrh ústavného zákona prerokovala tiež v závere dňa NR SR. Hlasovať sa bude o ňom vo štvrtok predpoludním. Nový volebný systém, zrušenie referendového kvóra a nový spôsob kreovania Súdnej rady SR navrhujú v novele ústavy nezaradení poslanci okolo Daniela Lipšica - Jana Žitňanská, Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Jozef Kollár, Martin Chren a Juraj Droba. Lipšic a jeho skupina navrhujú zaviesť zmiešaný volebný systém. Dnešný 150-členný parlament by sa rozdelil na dve polovice. Jednu polovicu by volili občania, tak ako dnes, teda pomerným volebným systémom, kedy voliči volia de facto stranícke kandidátky. Druhá polovica poslancov bude volená väčšinovým systémom, kde bude za každý volebný obvod zvolený jeden poslanec. Pri referende lipšicovci vypúšťajú zo zákona kvórum pre platnosť referenda, dnes sa na ňom musí zúčastniť nadpolovičná väčšina voličov, aby sa považovalo za platné. 

 

Parlament tiež stihol dnes podvečer prerokovať návrh poslancov Martina Chrena a Juraja Miškova, ktorí navrhujú novelizovať zákon o investičnej pomoci. Navrhujú, aby poskytovateľ investičnej pomoci mal povinnosť zverejniť rozhodnutie o poskytnutí investičnej pomoci v Centrálnom registri zmlúv. Opoziční poslanci svojou novelou reagujú na novelu zákona o investičnej pomoci, ktorú schválil parlament v marci tohto roka. Tá totiž zavádza do slovenského právneho poriadku možnosť poskytovateľovi investičnej pomoci poskytovať automatické daňové úľavy v špeciálnom režime, nevyžadujúcom si rozhodnutie vlády SR, a to pre investície v hodnote viac ako 200 miliónov eur. 

 

Poslanci okolo Daniela Lipšica navrhujú zrušiť aj Fond národného majetku (FNM). "Vzhľadom na to, že fond zrealizoval rozhodujúcu časť rozhodnutí o privatizácii majetku štátu a značná časť majetku štátu bola počas existencie fondu prevedená do vlastníctva súkromnoprávnych subjektov, možno konštatovať, že fond splnil svoje poslanie," argumentuje nezaradený poslanec Juraj Miškov. Exminister hospodárstva pripomína, že podľa terajšej legislatívy o ukončení činnosti fondu, jeho likvidácii a o spôsobe použitia zostatku na účte fondu rozhodne Národná rada SR zákonom. Aj o tomto návrhu budú poslanci hlasovať vo štvrtok. 

 

Nezaradení poslanci okolo Daniela Lipšica navrhujú zrušiť k 1. januáru budúceho roka aj Správu štátnych hmotných rezerv SR. „Cieľom návrhu zákona je zrušiť jeden ústredný orgán štátnej správy a presunúť jeho agendu na Ministerstvo hospodárstva SR. V situácii, keď je potrebné šetriť verejné výdavky, spúšťa sa dlhová brzda a vláda musí usporiť 300 miliónov eur, je potrebné takéto kroky nielen zvážiť, ale ich aj začať realizovať,“ argumentujú lipšicovci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies