OĽaNO chce 8 týždňov dovolenky pre odborných zamestnancov

NETKY.SK • 16 Február 2014, 11:53 • 2 min
OĽaNO chce 8 týždňov dovolenky pre odborných zamestnancov

BRATISLAVA - Dlhšia dovolenka by sa mala týkať odborných zamestnancov škôl, ktorí doposiaľ nemali na takúto výmeru dovolenky nárok a ktorých práca má rovnaký charakter ako práca pedagogických zamestnancov.

slovakia

left justify in out

Odborní zamestnanci škôl a školských zariadení by mali dostať osem týždňov dovolenky. V novele Zákonníka práce to navrhujú poslanci za OĽaNO Richard Vašečka, Erika Jurinová, Branislav Škripek a Eva Horvátková. Dlhšia dovolenka by sa mala týkať odborných zamestnancov škôl, ktorí doposiaľ nemali na takúto výmeru dovolenky nárok a ktorých práca má rovnaký charakter ako práca pedagogických zamestnancov. „Účelom navrhovaných zmien je snaha zrovnoprávniť odborných zamestnancov s pedagogickými zamestnancami a vzhľadom na povahu ich práce im poskytnúť rovnaké podmienky na oddych v podobe rovnakej výmery dovolenky,“ argumentujú poslanci za OĽaNO. Novú kategóriu odborných zamestnancov škôl a školských zariadení zaviedol zákon v roku 2009. Ide napríklad o psychológov, školských psychológov, školských logopédov, špeciálnych pedagógov či sociálnych pedagógov, ktorí sú pri kontinuálnom vzdelávaní a odmeňovaní priradení k pedagogickým zamestnancom.

 

Obyčajní už v tomto volebnom období identický návrh do parlamentu predkladali, vládny Smer-SD ho vo februári 2013 neschválil. Rezort financií vtedy nesúhlasil s predkladateľmi, podľa ktorých návrh nebude mať dopad na verejné financie. „Sme toho názoru, že zastupiteľnosť odborných činností je nevyhnutné zabezpečiť v priebehu celého roka na rozdiel od pedagogickej činnosti, ktorá sa nevykonáva v letných mesiacoch,“ uvádzalo MF SR. Poslancov za OĽaNO zároveň rezort financií žiadal uviesť a zdôvodniť náklady novely na nasledujúce tri roky spolu s návrhmi na úhradu zvýšených nákladov. Zákonodarcovia za OĽaNO aj teraz uvádzajú, že ich novela nemá dosah na rozpočet verejnej správy. Právnu normu národná rada prerokuje na marcovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona