OĽaNO bude 1. septembra sprevádzať návštevníkov parlamentu

NETKY.SK • 30 August 2014, 18:17 • 2 min
OĽaNO bude 1. septembra sprevádzať návštevníkov parlamentu

BRATISLAVA - Poslanci za OĽaNO a nezaradený zákonodarca Alojz Hlina budú 1. septembra sprevádzať návštevníkov parlamentu napriek tomu, že deň otvorených dverí v Národnej rade SR sa oficiálne konať nebude.

slovakia

left justify in out

"Spravíme podobnú akciu ako vždy. Ľudia, ktorí budú chcieť prísť, môžu, pozývame ich. Bude to tradičný deň obyčajných ľudí. Môžu sa stretnúť s poslancami, na poslaneckom klube budeme rozdávať darčekové predmety, prevedieme ich po parlamente," vysvetlil poslanec OĽaNO Jozef Viskupič.

 

Akciu pre návštevníkov parlamentu 1. septembra pripravuje aj nezaradený Alojz Hlina, ktorý bude tiež ľudí sprevádzať priestormi národnej rady. Hlina zároveň ponúka predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi maliarov, ktorí zadarmo vymaľujú múry budovy nášho zákonodarného zboru.

 

Kancelária Národnej rady SR zrušila tohtoročný deň otvorených dverí (DOD) v parlamente. „Vzhľadom na výzvu ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur tohtoročný Deň otvorených dverí nebude. Parlament je otvorený celoročne, stačí nahlásiť záujem. Denne kolegovia sprevádzajú štyri až päť skupín, ročne vidí parlament 17 000 návštevníkov s kvalifikovaným výkladom,“ uviedla v júli pre agentúru SITA riaditeľka komunikačného odboru kancelárie parlamentu Soňa Pőtheová. Paška v posledných rokoch deň otvorených dverí posunul do väčších rozmerov, okrem otvorenia priestorov sa konali aj sprievodné akcie, napríklad časovka s Petrom Saganom, ale aj ďalšie podujatia.

 

„Sú to divné dôvody, ak má ísť o peniaze. Deň otvorených dverí je tradíciou, som za to, aby sa to zachovalo,“ konštatoval pred časom poslanec za KDH Martin Fronc. Poslanec SaS Ľubomír Galko považuje zrušenie DOD za arogantný krok predsedu parlamentu. „Milióny dajú na opravu Bratislavského hradu a niekoľko tisíc eur na deň otvorených dverí nazývajú šetrením. Je to hlúposť a neúctivé voči občanom, ktorí by si chceli pozrieť priestory parlamentu,“ povedal Galko.

 

Opoziční poslanci rovnako nemajú problém s tým, aby sa deň otvorených dverí namiesto 1. septembra, keď si Slovensko pripomína Deň ústavy, konal 17. novembra, keď SR oslavuje Deň boja za demokraciu. Za základ však opozícia považuje, aby raz do roka mohli občania navštíviť všetky priestory Národnej rady SR. "Zrušenie dňa otvorených dverí 1. septembra je správne rozhodnutie. Deň otvorených dverí v národnej rade sa má konať 17. novembra, pretože vďaka nemu sa parlamentná demokracia na Slovensku stala realitou. Bez tohto dátumu by sme o parlamente v pravom slova zmysle nemohli ani snívať,“ vravel prednedávnom predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies