OĽaNO a Huba chcú rovnošatu pre stráž prírody

NETKY.SK • 20 Február 2015, 09:57 • 2 min
OĽaNO a Huba chcú rovnošatu pre stráž prírody

BRATISLAVA - Zlepšiť postavenie stráže prírody SR, zvýšiť jej autoritu v očiach verejnosti, zlepšiť využívanie jej potenciálu vo verejnom záujme a zabezpečiť jej dôstojné podmienky na vykonávanie činností pri ochrane prírody a krajiny chcú novelou o ochrane prírody a krajiny poslanci za OĽaNO Martin Fecko a Ján Mičovský a nezaradený Mikuláš Huba.

slovakia

left justify in out

Členom stráži prírody navrhujú prinavrátiť možnosť nosenia rovnošaty a presadzujú aj presnejšie zadefinovanie ich postavenia, právomocí a kompetencií.


„Jednou z posledných noviel zákona o ochrane prírody a krajiny sa odobrala možnosť pre stráž prírody SR nosiť rovnošatu, ktorá bola uhrádzaná z verejných prostriedkov, čo má neraz za následok zníženie jej autority u kontrolovaných subjektov,“ vysvetľujú opoziční poslanci. Návrhom sa snažia prinavrátiť právny stav, ktorý platil do 31. decembra 2013, a teda opätovne zaviesť oprávnenie, aby členovia stráže prírody mohli nosiť rovnošatu, ktorá jasne deklaruje ich postavenie.


Právnou normou Fecko, Mičovský a Huba reagujú na dlhodobé požiadavky členov stráže prírody. Zároveň zavádzajú nový typ stráže prírody, a to Stráž prírody SR (SPSR), ktorú členia na dobrovoľnú a profesionálnu. „Táto stráž prírody bude poriadkovou zložkou Štátnej ochrany prírody SR, ktorá by tým, že bude začlenená do jedného odboru, a to odboru SPSR, mala pri ochrane prírody a krajiny významne pomáhať,“ konštatujú poslanci. Podľa nich sa tak zlepší terajší stav, keď stráž prírody a profesionálni strážcovia zamestnaní v Štátnej ochrane prírody SR sú riadení každý iným zriaďovateľom – prví okresnými úradmi, druhí Štátnou ochranou prírody SR. „Ich činnosť v chránenom území je tak často nekoordinovaná a samotný výkon strážnej služby ochrany prírody je nedostatočný,“ argumentujú Mičovský, Fecko a Huba. Návrh stráži prírody rozširuje kompetencie pri kontrole tých vozidiel, u užívateľov ktorých je podozrenie z odchytu chránenej zveri, ako aj kompetencie pri kontrole skládok odpadov, kontrole vypaľovania trávnatých porastov a následne umožňuje ukladanie pokút za porušenie nariadení a zákazov zakotvených v zákone o ochrane prírody a krajiny.


„Od prijatia tohto návrhu zákona neočakávame len zlepšenie postavenia strážcov prírody a odstránenie problémov z praxe, ktoré zhoršujú výkon ich činnosti, ale predovšetkým zlepšenie celkovej ochrany prírody a krajiny na území Slovenska,“ uzatvárajú opoziční zákonodarcovia.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies