Okupácia časti Cypru je pre EÚ nebezpečný precedens

NETKY.SK • 14 Marec 2011, 12:29 • 2 min
Okupácia časti Cypru je pre EÚ nebezpečný precedens

Okupácia časti Cypru je pre EÚ nebezpečný precedens

slovakia

left justify in out

img

Európska únia by podľa predsedu NR SR Richarda Sulíka mala pri riešení otázky rozdeleného Cypru zaujať razantnejšie stanovisko. "To, že si EÚ necháva okupovať časť svojho územia (tureckou armádou), považujem za nedobrý a nebezpečný precedens," vyhlásil Sulík po rokovaní so šéfom cyperského parlamentu Mariosom Karojanom.
Cyprus je rozdelený od roku 1974, v severnej časti v medzinárodne neuznanej tzv. Severocyperskej tureckej republike má Turecko zhruba 40 tisíc vojakov.  
Podľa Sulíka by EÚ mohla vyvinúť intenzívnejší diplomatický tlak s cieľom dosiahnuť riešenie problému "k spokojnosti všetkých zúčastnených strán".
Jeho cyperský partner Karojan uviedol, že cyperský problém sa dodnes nepodarilo vyriešiť v dôsledku neoblomného postoja Turecka a jeho zotrvávania na princípoch z čias Otomanskej ríše. Ankara podľa neho ignoruje rezolúcie OSN i rozhodnutia EÚ. "Turecko, žiaľ, pohŕda všetkými. Na Cypre má svoje strategické vojenské záujmy a my sme obeťou týchto záujmov," povedal.
EÚ by podľa Karojana už mala ukázať Ankare, že sa musí vzdať svojho "cynického postoja". Pripomenul pritom, že Turecko stále nesplnilo svoje záväzky pred začiatkom prístupových rokovaní s EÚ o uznaní Cyperskej republiky a sprístupnení svojich prístavov a letísk pre cyperské lode a lietadlá.
Karojan ocenil "pevný a principiálny postoj" Slovenska v cyperskej otázke. Poďakoval sa za pôsobenie slovenského kontingentu v rámci mierových síl OSN na Cypre, ako aj za sprostredkovanie politického dialógu gréckych a tureckých Cyperčanov, ktorý realizuje slovenská veľvyslankyňa v Nikózii Anna Tureničová.
Slovensko a Cyprus podľa predsedov parlamentov nemajú žiadne otvorené problémy a ich vzťahy sú dobré a intenzívne.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies