Oktoberfest 2014 v Mníchove: Menej návštevníkov, vypitého piva a otráv alkoholom

NETKY.SK • 5 Október 2014, 19:09 • 2 min
Oktoberfest 2014 v Mníchove: Menej návštevníkov, vypitého piva a otráv alkoholom

MNÍCHOV - Za "pokojný a uvoľnený" označili mesto Mníchov a predstavitelia polície tohtoročný 181. ročník svetoznámych pivných slávností Oktoberfest, ktoré sa dnes skončili v bavorskej metropole.

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov organizátorov navštívilo Oktoberfest tento rok 6,3 milióna ľudí, čo je približne o 100.000 menej než v minulom roku. Návštevnícky rekordný bol rok 1985, keď na "Wiesn", ako sa Oktoberfest nazýva v miestnom nárečí, zavítalo 7,1 milióna hostí.
      

Návštevníci vypili 6,5 milióna litrov piva - o 1,2 milióna litrov menej ako vlani. Keďže počasie bolo tentoraz prevažne chladné, pivo sa konzumovalo najmä v stanoch.
      

Prvého pacienta s otravou alkoholom prijali tento rok dve hodiny a päť minút po narazení prvého suda. V minulých rokoch sa prvé "pivné mŕtvoly" vyskytli už v dopoludňajších hodinách, teda ešte pred začatím Oktoberfestu. Celkový počet otráv alkoholom však klesá: zo 739 v roku 2012 na 629 v roku 2013 a okolo 600 v tomto roku. Prispela k tomu aj skutočnosť, že Oktoberfest je od roku 2012 o jeden deň kratší.
      

Pivo bolo tento rok opäť drahšie a cena za krígeľ sa pohybovala v rozmedzí 9,70-10,10 eura. 
      

Počiatky Oktoberfestu, ktorý je najväčšou akciou svojho druhu vo svete, siahajú do roku 1810, keď sa v Mníchove počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávalo pivo všetkým zdarma.
      

Slávnosti sa doteraz nekonali 24-krát, a to pre vojnové konflikty, povojnovú situáciu či epidémie cholery.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona