OKS podporí zmenu tajnej voľby šéfa GP na verejnú

NETKY.SK • 19 Január 2011, 08:07 • 2 min
OKS podporí zmenu tajnej voľby šéfa GP na verejnú

OKS podporí zmenu tajnej voľby šéfa GP na verejnú

slovakia

left justify in out

Štyria poslanci za OKS, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidačnej listine Mosta-Híd, podporia zmenu tajnej voľby generálneho prokurátora na verejnú. "Podporíme verejnú voľbu jednoducho preto, že sa cítime byť politicky zodpovední a politicky zodpovední aj za osud tejto vlády, je to pre nás kľúčová vec, takto sme sa rozhodli a rozhodli sme sa spoločne," skonštatoval predseda strany OKS Peter Zajac po dnešnom stretnutí s premiérkou Ivetou Radičovou.
Ako poznamenal, OKS malo s otázkou zmeny voľby na verejnú reálny problém. "Dvadsať rokov to bola tajná voľba, mala svoj dobrý dôvod," uviedol s tým, že v strane preto hľadali spoločné stanovisko. Podotkol, že nič neústavné a protizákonné na takejto zmene nie je. Poukázal tiež na to, že situácia ohľadom personálnych volieb je v európskych krajinách odlišná. V niektorých krajinách sa podľa jeho zistení všetko volí verejne, naopak, v niektorých je množstvo personálnych volieb tajných.
Ohlasy, že OKS si takýmito váhavými postojmi buduje vlastnú politiku strany, označil Zajac za komické. "To sú nejakí propagandisti Roberta Fica, ktorí mu pripravujú takéto nezmysly. Je to úplný nezmysel. Keby sme nepripustili to, že môžeme diskutovať, že môžeme mať názory, ktoré môžu byť aj odlišné a ktoré si chceme zjednocovať, tak to by sme museli povedať, že zmysel demokracie je nám cudzí," zhrnul Zajac.
Šéf OKS zároveň potvrdil, že jeho strana bude naďalej v zásadných otázkach, ako je okrem iného boj proti korupcii, podporovať vládu Ivety Radičovej. "Budeme robiť predovšetkým všetko preto, aby sme boli účinní v tejto vládnej koalícii, aby sme vo veciach, ktoré sú naozaj našimi prioritami, ešte pôsobili nad rámec normálnej solidarity. Budeme veľmi pevnou oporou v mnohých kľúčových veciach. Budeme pracovať na tom, aby bola táto vládna koalícia úspešná," zdôraznil.
Zajac tiež nepriamo odmietol špekulácie o komunikačných problémoch s Mostom-Híd s tým, že komunikujú pravidelne a v pondelok 17. januára sa stretli aj s predsedom poslaneckého klubu strany Lászlom Solymosom. "Pre nás je dôležité, aby tá komunikácia bola skutočnou komunikáciou. Aby sme boli pri kľúčových rozhodnutiach vťahovaní do rozhodnutí ešte pred tým, než sa rozhodne," povedal s tým, že nechcú byť stavaní do situácie, že Koaličná rada sa dohodne a oni sú len postavení pred rozhodnutia. Ozrejmil, že súčasťou Koaličnej rady nechcú byť, keďže tá je jasne daná.
Zmenu tajnej voľby na verejnú má priniesť novela rokovacieho poriadku Národnej rady SR z dielne koaličných poslancov. Voľby kandidáta na funkciu generálneho prokurátora, uchádzačov o posty na sudcov Ústavného súdu SR či voľba predsedu a podpredsedov Najvyššieho kontrolného úradu SR majú byť po novom verejné. V prípade generálneho prokurátora má byť verejné aj hlasovanie o návrhu na jeho odvolanie. O právnej norme sa začne rokovať na februárovej schôdzi, schválená by mala byť v marci alebo apríli.
Vládna koalícia pristúpila k odtajneniu niektorých volieb po tom, ako sa jej viackrát nepodarilo zvoliť nového generálneho prokurátora. Súčasnému šéfovi prokuratúry Dobroslavovi Trnkovi totiž končí 2. februára sedemročné funkčné obdobie a koalícia deklaruje dohodu zmeny na tomto poste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona