Okruhlica: Alkohol je najčastejšou príčinou smrti mužov do 25 rokov

NETKY.SK • 30 December 2013, 14:45 • 2 min
Okruhlica: Alkohol je najčastejšou príčinou smrti mužov do 25 rokov

BRATISLAVA - Najväčšia spotreba alkoholu na svete je v strednej a východnej Európe.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej vyplýva z prieskumov Svetovej zdravotníckej organizácie, Slovensko sa umiestňuje v prvej päťke. Podľa odhadov sa v SR na problémy s alkoholom lieči približne 20.000 ľudí. V dôsledku pitia ročne umrie v Európskej únii približne 115.000 ľudí, ktorí majú problémy s alkoholom.
Podľa Ľubomíra Okruhlicu z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave (CPLDZ) je alkohol najčastejšou príčinou úmrtia u mladých mužov vo veku do 25 rokov. „Do tejto štatistiky zaraďujeme priame následky, ako je smrteľná otrava alkoholom, ale tiež úrazy, ktoré vznikajú v dôsledku požitia alkoholu, a tiež samovraždy,“ priblížil Okruhlica. Každoročne sa v Európe vyšplhajú náklady spojené so škodami spôsobenými s alkoholom na 125 miliárd eur. Zo štatistík tiež vyplýva, že so zvýšenou spotrebou alkoholu v krajine či meste priamo úmerne stúpa aj úmrtnosť v danej oblasti. K najčastejším chorobám v súvislosti s alkoholom patria srdcovo-cievne ochorenia, vysoký krvný tlak, mozgovo cievne príhody, ale aj rakovina. „U žien, ktoré pijú nadmerné množstvo alkoholu, ide najčastejšie o rakovinu prsníka, u mužov môžeme hovoriť o rakovine celého tráviaceho traktu, od ústnej dutiny cez pečeň, žalúdok, hrubé črevo až po konečník a pankreas,“ priblížil Okruhlica. Po takmer ročnej prevádzke linky pre závislých gamblerov pripravuje CPLDZ v Bratislave vytvorenie linky na pomoc ľudí, ktorí majú problém s alkoholom. Začiatok je naplánovaný na prvý štvrťrok budúceho roka. „Väčšina populácie, keď aj má problém s alkoholom, to často zatajuje alebo sa to hanbí priznať na verejnosti. Tá možnosť poradiť sa anonymne u nás určite chýba,“ upozornil Okruhlica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies