Okruh ľudí, ktorí môžu rozhodnúť o zostrelení lietadla, sa má rozšíriť

NETKY.SK • 19 Marec 2014, 09:45 • 2 min
Okruh ľudí, ktorí môžu rozhodnúť o zostrelení lietadla, sa má rozšíriť

BRATISLAVA - Okruh osôb, ktoré budú môcť v prípade narušenia vzdušného priestoru rozhodnúť o zostrelení lietadla alebo iného vzdušného objektu, sa má rozšíriť. Počíta s tým návrh novely zákona o Ozbrojených silách (OS) SR, ktorý na úvod druhého rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR predstavil minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

O prerušení letu v súčasnosti rozhoduje minister obrany. V čase jeho neprítomnosti tak po poverení predsedom vlády môže urobiť minister vnútra, minister spravodlivosti a minister dopravy. Po novom to môže byť aj iný člen vlády. "Cieľom návrhu zákona je rozšírenie okruhu osôb oprávnených rozhodnúť o použití opatrení OS SR proti narušiteľovi vzdušného priestoru z dôvodu vzájomnej zastupiteľnosti týchto osôb," uvádza sa v dôvodovej správe.

      

Pri narušení vzdušného priestoru môže armáda použiť odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozbu použitia zbrane, vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov mimo narušiteľa vzdušného priestoru. Zostrelenie lietadla je možné, ak z okolností jasne vyplýva, že by vzdušný objekt mal byť použitý proti životom ľudí, na spôsobenie obzvlášť závažného následku a ak ide o jediný prostriedok na odvrátenie tohto nebezpečenstva.
      

Na programe dňa bude následne návrh na vyslanie ďalších šiestich príslušníkov OS SR do Afganistanu, ktorí majú posilniť našu účasť na operácii International Security Assistance Force (ISAF). Slovenskí vojaci sa na misii zúčastnia na základe požiadavky NATO. Ich úlohou bude poskytovať podporu služieb komunikačných a informačných systémov na veliteľstvách ISAF. Stanú sa súčasťou jednotky Deployable Communication and Information Systems Modul (DCM-C), ktorá je začlenená do štruktúr NATO a spadá pod veliteľa 3. Spojovacieho práporu Skupiny NATO pre komunikačné a informačné systémy.
      

Plénum sa následne vráti k návrhu novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, podľa ktorého majú sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri dostať nové pravidlá vyplácania ich nasporených peňazí. "Sporitelia budú mať možnosť voľby medzi doživotným dôchodkom v konštantnej výške a dôchodkom, ktorý sa bude každoročne zvyšovať o vopred dohodnuté percento. Sporiteľ takto získa možnosť prispôsobiť si dôchodok vyplácaný z druhého piliera svojim individuálnym potrebám," uviedol minister práce Ján Richter (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies